Ce deosebire există între cutremurele din Turcia și cele din Vrancea. Explicații și informații importante de la specialiști în Fizica Pământului

Expert INFP: „Cu siguranță în viitor vom avea și cutremure mai mari”
Ce deosebire există între cutremurele din Turcia și cele din Vrancea. Explicații și informații importante de la specialiști în Fizica Pământului

Turcia și Siria au fost lovite luni de două cutremure devastatoare, la nouă ore distanță unul față de celalalt: primul de 7,8 și celalalt de 7,6 grade pe Richter. Pagubele provocate de cele două seisme sunt uriașe, dar mai important decât atât sunt viețile omenești pierdute. Până acum, numărul morților se ridică la peste 5.000.

România se află și ea pe harta țărilor cu activitate seismică destul de mare, motiv pentru care oamenii au început să se întrebe când este posibil să aibă loc un cutremur major și la noi. Specialiștii susțin însă că există o diferență între cutremurele din Turcia și cele din Vrancea.

Ce deosebire există între cutremurele din Turcia și cele din Vrancea

Aproape zilnic au loc cutremure în România, însă magnitudinea lor este de regulă mică, astfel că nu sunt resimțite oameni. Ultimul dintre ele s-a înregistrat în această dimineață, la ora 10:51 și a avut o magnitudine de 3,5 pe Richter.

Principala diferență dintre seismele care s-au produs luni în Turcia și cele care au loc în România este că primele au avut loc la suprafață – de aici și pagubele foarte mari, în timp ce cele din Vrancea se produc de regulă la adâncime mare.

„E o deosebire însă între ceea ce se întâmplă în Vrancea și ce se întâmplă în alte zone, cum ar fi Turcia, pentru că sunt cutremure de adâncime. Fiind cutremure de adâncime, ele au efecte mai mici, comparativ cu cutremurele de suprafață – cel puțin pentru zona unde produc, cele de suprafață produc pagube foarte mari, după cum s-a întâmplat acum în Turcia. Cutremurele de adâncime sunt mai puțin periculoase, însă au totuși efecte destul de mari la distanță mare, cum ar fi Bucureștiul, Iașiul”, a explicat Mircea Radulian, cercetător INFP, potrivit Digi24.

Potrivit specialistului, chiar dacă în momentul de față ne aflăm într-o perioadă de așa-numit „calm seismic”, un cutremur major va avea loc cu siguranță în România. Cu toate acestea, nu se poate prezice exact când s-ar putea întâmpla.

„Ca să facem prognoze este foarte dificil. Știm cu toții că producerea cutremurelor din Vrancea nu este foarte periodică, nu este regulată. Sunt perioade în care nu sunt cutremure mari, însă cu siguranță în viitor vom avea și cutremure mai mari. Din date pur statistice, pe o perioadă de câteva secole, în general apar cam două-trei cutremure peste magnitudine 7 pe secol. Deci, dacă ne gândim pur statistic, trebuie să avem în vedere că există această posibilitate”, a subliniat Mircea Radulian.

Citește și: „Locul unde să te adăpostești în caz de cutremur. Ce trebuie să eviți. Specialistul spune clar

Cele mai mari cutremure înregistrate în România

În ultimii 300 de ani, în România au avut loc nu mai puțin de șase cutremure majore. Primul este cutremurul din 12 iunie 1701, de 7,5 grade Richter, resimţit aproape în întreaga ţară.

Al doilea mare cutremur s-a produs pe data de 11 iunie 1738. Seismul a avut o magnitudine de 7,7 grade Richter şi s-a simţit atât în Balcani, cât şi în Serbia.

Pe 26 octombrie 1802 a avut loc cel mai mare cutremur din țara noastră: 7,9 grade pe Richter.

La 23 ianurie 1838, România a fost zguduită de un alt cutremur major, care a avut 7,5 grade Richter. Durata lui a fost de 30 de secunde.

Cel mai devastator cutremur a avut loc pe 4 martie 1977. Cu o magnitudine de 7,4 pe Richter, seismul a durat nu mai puțin de 54 de secunde. Bilanțul a fost catastrofal: 1.570 de morți, dintre care 1.391 de oameni au murit doar în București. La nivel național, peste 11.300 de oameni (7.596 doar în București) au fost răniți și 35.000 de locuințe au fost distruse.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
9.4 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *