Locul unde să te adăpostești în caz de cutremur. Ce trebuie să eviți. Specialistul spune clar

Iată când este recomandat să de adăpostești sub tocul ușii
Locul unde să te adăpostești în caz de cutremur. Ce trebuie să eviți. Specialistul spune clar

În caz de cutremur, este esențial să știi unde să te adăpostești. Dacă undele seismice te surprind în locuință, va trebui să acționezi imediat ce simți primele mișcări. Iată care este cel mai bun loc din casă unde să te adăpostești în caz de cutremur.

Locul unde să te adăpostești în caz de cutremur

România, prin zona Vrancea, este o țară cu o activitate seismică destul de intensă. Zilnic pot avea loc cutremure, însă de regulă acestea sunt de magnitudine redusă. Totuși, posibilitatea unui eveniment seismic de proporții există, mai ales că, potrivit specialiștilor, aceste mari cutremure sunt caracterizate printr-o anume ciclicitate. Mai exact, la un interval de câteva decenii, până în 100 de ani, are loc un cutremur major în țara noastră.

De aceea, este esențial să știm din timp cum trebuie să reacționă în astfel de cazuri. Potrivit specialistului în seismologie de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), Dragoş Dănilă, în primul rând trebuie să știm dacă locuim într-o clădire rezistentă la cutremur.

„Din 1977, am înţeles mai bine de ce s-au prăbuşit clădirile, ce nu a funcţionat şi ce trebuie să facem pentru a le proiecta să reziste la cutremur, mai ales la cele adânci. Dacă nu ştim cât de sigură este clădirea, trebuie să apelăm la un expert, capabil să poată analiza structura.”, spune Dragoș Dănilă.

Un alt lucru deosebit de important, este să știm unde să ne adăpostim în caz de cutremur.

„Pasul doi este să ştii cum te comporţi la un cutremur. Este general valabil sfatul să vă adăpostiţi sub o masă sau birou rezistente şi aşteptaţi să treacă cutremurul“, explică specialistul.

Specialistul afirmă că adăpostirea sub tocul ușii nu este deloc o idee bună, dacă nu știm cum este construită clădirea, deoarece tocul ușii poate să nu se găsească sub o grindă. În astfel de cazuri, mai sigură este adăpostirea ghemuit lângă pereții de rezistență.

De asemenea, este important să avem pregătit un rucsac pentru situații de urgență, pe care să-l dotăm cu apă suficientă, conserve pentru câteva zile, energizante, telefon pentru comunicare și o lanternă.

Totodată, la fel cum se întâmplă și în cazul mașinii, este recomandat să avem în locuință un extinctor. Stingătorul este necesar în cazul în care țevile de gaz se rup, fiind suficientă o singură scânteie pentru izbucnirea unui icnendiu.

Citește și: „O supraviețuitoare româncă, mărturii dramatice după cutremurul devastator din Turcia: „Sunt câteva blocuri care s-au făcut una cu pământul”

Când ar putea avea loc un cutremur major în România

Potrivit profesorului Gheorghe Măgureanu, fost director al INFP, cutremurele de magnitudine mare au o anumită caracteristică extrem de importantă: se succed la un interval de timp aproape identic. De aceea, în opinia sa, următorul mare seism puternic care va lovi România ar putea să aibă loc peste aproximativ două decenii.

„Cutremurul pe care îl așteptăm peste vreo 20 de ani va fi mare, cam de 8 grade, dar nu putem ști exact. Va fi un cutremur foarte adânc, dar efectele nu vor fi chiar atât de mari.

Am scris mai multe cărți în care am făcut o analiză a cutremurilor vrâncene, începând cu ultimii 200 de ani, cu date pe care le-am cules din diferite locuri. Am constatat că sunt cutremure mari, care au loc după un anumit număr de ani, iar intermediar, altă serie de cutremure mari, care apar tot după o anumită perioadă. De exemplu este o linie de cutremure puternice care au avut loc în 1738 – 1838 – 1940, care s-au succedat, iată, la 100-102 ani.

Apoi există o altă linie de cutremure care a avut loc în anii 1804 și 1906, dar acestea nu au fost atât de puternice.”, a declarat Gheorghe Mărmureanu într-un interviu mai vechi pentru Impact.ro.

Citește și: „Care sunt cele mai sigure orașe din România în caz de cutremur major. Ce spun experții

Cel mai mare seism înregistrat în România

Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în România a avut loc pe data de 26 octombrie 1802, având o magnitudine de 7,9 grade Richter.

Totuși, cel mai devastator seism care a lovit țara noastră a avut loc pe 4 martie 1977. Chiar dacă a avut o magnitudine ceva mai mică față de cel petrecut în 1802, respectiv 7,4 grade pe Richter, numărul victimelor a fost uriaș: 1.570 de morți și peste 11.300 de răniți.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *