Cercetătorul care a „prezis” cutremurele din Turcia revine cu un mesaj important. Ce a spus despre seismele din România

A scris despre cutremurul din Turcia cu câteva zile înainte să aibă loc

Scris de: Daoud Andra

15 Feb. 2023

Cercetătorul care a „prezis” cutremurele din Turcia revine cu un mesaj important. Ce a spus despre seismele din România

Frank Hoogerbeets se recomandă drept cercetător la Solar System Geomatry Survey (SSGEOS), un institut care cercetează legătura dintre corpurile cerești și activitatea seismică. El a început să fie urmărit cu interes, după ce pe data de 3 februarie a „prezis”, într-o postare pe Twitter, seismul care s-a produs pe 6 februarie în Turcia și Siria. Acum, acesta revine cu un mesaj despre seismele din România. Ce spune cercetătorul despre ele.

Mesajul prin care Hoogerbeets a „prezis” cutremurul din Turcia s-a viralizat

Pe 3 februaire, Frank Hoogerbeets scria pe Twitter: „Mai devreme sau mai târziu va avea loc un seism de aproximativ 7,5 grade în această regiune (n.r. sudul și centrul Turciei, Iordania, Siria, Liban”. Trei zile mai târziu, un cutremur de 7,8 grade a avut loc în sudul Turciei. Seismul și replicile lui au dus la pierderea a mii de vieți omenești atât în Turcia, cât și în Siria.

Citește și: „Acolo sunt cutremure care pot să fie și peste 6”. Ce localitate din România se află pe o falie seismică

La puțin timp după cutremure, mesajul lui Hoogerbeets s-a viralizat, iar internauții au fost uimiți de precizia cu care acesta a „anticipat” cutremurul. În prezent, știința nu poate anticipa astfel de fenomene terestre, motiv pentru care mesajele lui Hoogerbeets sunt însoțite de mesajul celor de la Twitter, care spune că:

„Nu există nicio bază științifică pentru predicțiile privind cutremurele. Există întotdeauna o șansă să se producă un cutremur în locurile cu falii active, dar testele au arătat că previziunile specifice nu au rezultate mai bune decât cele aleatorii. Afirmațiile privind corelația cu alinierea planetelor au fost infirmate.”

Citește și: Locul din casă unde nu trebuie să stai în caz de cutremur. Este cel mai periculos, avertismentul experților

Ce spune despre seismele din România

Ulterior, cel care se recomandă drept cercetător a revenit cu un mesaj în ceea ce privește activitatea seismică din țara noastră. El a scris într-o postare pe Twitter:

„Câteva informații de background: de la 1900, cinci cutremure cu magnitudinea 6 (n.r. grade pe Richter) și patru cu magnitudinea 7 au avut loc în România, majoritatea la adâncime (90-105 km). Ultimul de magnitudine 7 a avut loc în 1990 și suntem în fereastra de timp pentru următorul.”

Cercetătorul care a “prezis” cutremurele din Turcia
Postarea cu privire la cutremurele din România

Mesajul a fost publicat la scurt timp după cutremurul de marți din județul Gorj, al doilea petrecut în interval de 24 de ore în aceeași zonă. Seismul a provocat unele pagube materiale, iar pe rețelele sociale au circulat imagini cu marfă căzută de pe rafturile magazinelor și cu bucăți de tencuială și cărămizi desprinse de pe fațadele unor clădiri. Specialiștii români spun însă că nu este cazul să ne facem griji, deoarece activitatea seismică este una normală pentru această perioadă.

Citește și: Cel mai sigur etaj în caz de cutremur. Un cunoscut expert a spus clar, răspunsul surprinzător

„Nicio problemă, sunt cutremurele din șirul normal de seisme, din această perioadă. Stați cuminți, în casă, așa se mișcă acum pământul, suntem în grafic. Nu este bine să stați sub tocul ușii, acum locuințele sunt construite altfel, au dreptate arhitecții, căutați un alt colț al casei mult mai sigur. Dar, nu este cazul să vă speriați, stați liniștiți, nu e nicio problemă! Încă nu vine cutremurul ăla mare în România!”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, pentru Playtech.ro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cât de mare e burtica Danielei Iliescu!
6.3 401 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *