Smartphone-urile fac parte din viața noastră de câțiva ani buni și aproape că nu ne-am mai putea imagina viața fără un telefon mobil performant. Îl folosim pentru funcțiile lui, pentru jocuri și socializare, iar majoritatea aplicațiilor necesită conexiune la internet. Dacă acasă stai conectat la rețeaua de internet proprie, iată de ce ar trebui să oprești WiFi-ul telefonului mobil când pleci de acasă.
De la trezire și până seara la culcare, petrecem zeci de minute sau chiar ore întregi cu telefonul mobil în mână. Îl folosim pentru aplicațiile de social media, pentru cele de mesagerie, pentru jocuri sau diverse alte funcții, iar cele mai multe dintre acestea necesită conexiune la internet. Dacă acasă ești conectat non-stop la rețeaua proprie de internet wireless, atunci când te afli în afara casei ar trebui să ai mare grijă la rețelele de internet pe care le accesezi, spun specialiștii.
Citește și: Când trebuie să încarci telefonul. Ai procedat greșit până acum, regula de aur pe care e important să o știi
Atunci când părăsești casa, dacă funcția WiFi rămâne activată, telefonul va continua să caute rețele de internet în zona în care te afli. Dacă sunt rețele gratuite, cu acces liber, smartphone-ul se va conecta automat la ele, fără să îți mai ceară permisiunea. Institutul Național pentru Securitate Cibernetică recomandă să nu ne conectăm la rețele WiFi deschise, dacă putem evita acest lucru.
Motivul, spun specialiștii în securitate cibernetică, are legătură cu siguranța. Atât administratorul rețelei, cât și ceilalți utilizatori conectați ne pot fura informații și date personale sensibile din telefon.
Potrivit specialiștilor, atunci când te conectezi la o rețea publică de WiFi, ar trebui să eviți accesarea anumitor site-uri și aplicații. Sunt vizate aplicațiile de social media, e-mail și cele bancare, pentru că acestea au nevoie de datele de conectare. Hackerii pot copia și reține parolele tale, atunci când rețeaua de internet la care ești conectat nu este una sigură.
Citește și: De la ce vârstă pot avea copiii un telefon mobil. Greşeli pe care le fac adesea părinţii
Furtul de date personale nu este singurul pericol la care se expun utilizatorii, mai transmit specialiștii. Infractorii cibernetici pot infecta telefoanele celor conectați la o anumită rețea cu programe malware. Astfel, ar putea accesa date și informații chiar și după ce utilizatorii nu mai sunt conectați la acele rețele.
Pentru a evita să cazi pradă hackerilor, ar trebui, așadar, să oprești WiFi-ul când pleci de acasă și să fii foarte atent la ce rețele publice te conectezi.