De la ce vârstă pot avea copiii un telefon mobil. Greşeli pe care le fac adesea părinţii

Specialiștii atrag atenția asupra pericolelor ce se ascund în utilizarea fără discernământ a telefonului mobil de către cei mici. De asemenea, unele aplicații pot supune copilul la unele riscuri.
De la ce vârstă pot avea copiii un telefon mobil. Greşeli pe care le fac adesea părinţii

Copiii au primul telefon mobil la vârste din ce în ce mai mici. În Spania se estimează că unul din trei copii de 10 ani are deja un telefon mobil și că 76% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani folosesc WhatsApp zilnic. Specialiștii atrag atenția și spun de la ce vârstă pot avea copiii un telefon mobil.

Ei arată că utilizarea tehnologiei poate aduce numeroase avantaje copiilor, mai ales în domeniul relațiilor sociale. Dar aceasta aduce și câteva pericole. De aceea este recomandat ca părinții să limiteze accesul copiilor la telefonul mobil până după vârsta de 12 ani și WhatsApp până după vârsta de 16 ani.

De la ce vârstă pot avea copiii un telefon mobil

Experții în sănătate arată trei motive pentru care un copil sub 12 ani nu ar tebui să aibă telefon mobil.

Poate provoca modificări cognitive și emoționale

Numeroase studii au legat utilizarea telefoanelor mobile cu tulburări cognitive în copilărie, cum ar fi deficitul de atenție, problemele de memorie și întârzierea învățării. De asemenea, a fost legată de impulsivitate crescută și lipsă de autocontrol, ducând adesea la probleme de comportament și afecțiuni mai grave, cum ar fi anxietatea copilăriei.

Afectează calitatea vieții

Un studiu realizat de experții de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard a constatat că copiii care petrec mai mult de cinci ore pe zi pe telefoanele mobile sunt de două ori mai predispuși să consume o băutură dulce pe zi și au cu 43% mai mare riscul de a fi obezi. Erau, de asemenea, mai predispuși să fie inactivi fizic și să nu doarmă suficient noaptea.

Crește riscul de dependență în copilărie

O investigație efectuată la Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid în colaborare cu alte instituții a relevat că 57,5% dintre cei sub 18 ani au o dependență de smartphone-uri. Problema este că folosirea telefonului mobil de la o vârstă fragedă crește șansele de a dezvolta dependență de tehnologie, devenind totodată un factor de risc pentru abuzul de substanțe în adolescență.

Copiii nu ar trebui să folosească WhatsApp înainte de 16 ani

Experții mai spun că aplicația WhatsApp, folosită de copiii sub 16 ani, poate avea o serie de efecte nedorite în viața celor mici. Iată care sunt acestea:

Crește riscul de a deveni victima agresiunilor

Utilizarea aplicației WhatsApp înainte de vârsta de 16 ani poate crește riscul de a deveni o victimă a agresiunii. Deținerea unui cont WhatsApp, în special fără supravegherea unui adult, crește riscul ca cei mici să devină victime ale agresiunii cibernetice, sexting-ului sau grooming-ului. Ușurința de a contacta pe oricine, precum și faptul că aplicația de mesagerie nu garantează o bună protecție a confidențialității, o fac ținta perfectă pentru urmăritori și pedofili.

Crește riscul unor provocări periculoase

WhatsApp este una dintre aplicațiile prin care se răspândesc lanțuri periculoase de provocări. A fost Balena Albastră acum este Momo. Un alt joc viral care nu numai că fură datele minorilor, ci îi încurajează și să se sinucidă.

Crește riscul de stres și anxietate

Specificul aplicației WhatsApp îi împiedică pe copii să reflecteze asupra mesajelor pe care le trimit. În plus, îi ține și pe ei anxioși, așteptând să răspundă la contactele lor. Pe cale de consecință, micuții își petrec ziua stresați, stare care în cele din urmă le încetinește judecata și crește riscul de anxietate.

Cum să protejăm copiii de tehnologie

Tehnologia este bună și, în principiu, ar trebui să ne ajutăm de ea. Însă, la un moment dat, poate deveni nocivă sau toxică, dacă vârsta la care este folosită și modul nu sunt potrivite. Iată ce poți face pentru cei mici, pentru a-i proteja:

Învață-i să-și protejeze intimitatea

Mai devreme sau mai târziu, copiii vor avea acces la tehnologie. Așa că este important să-i înveți să-și protejeze intimitatea. Asta înainte de a avea primul lor telefon mobil sau primul lor cont WhatsApp. Trebuie să-i explici diferența dintre informațiile private și datele pe care le poate face publice.

Explică-le consecințele

Este important ca cei mici să fie conștienți de riscurile la care sunt expuși pe internet. Mai ales, pe WhatsApp. Le poți explica, de exemplu, că atunci când trimit un mesaj sau o fotografie, aceasta poate ajunge în mâini greșite. De asemenea, este convenabil ca aceștia să cunoască comportamentele online care constituie o infracțiune.

Pune-le limite

Atunci când copiii au acces la tehnologie, este esențial să se stabilească anumite limite. Asta nu doar pentru conținutul pe care îl vizitează, ci și pentru timpul petrecut cu acesta. Idealul este ca cei mici să nu petreacă mai mult de două ore pe zi pe internet și să dedice o mare parte revizuirii conținutului educațional care să le stimuleze dezvoltarea.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
9.7 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *