Sărbătorile de iarnă sunt un prilej excelent pentru a da viață și culoare locuințelor noastre. Iar pe lângă clasicele decoranțiuni de Crăciun, putem apela și la frumoasele și gingașele plante de apartament. Și ce floare mai potrivită ar fi pentru casele noastre în această perioadă dacă nu superba Crăciuniță. Dar pentru mulți iubitori de plante ornamentale reprezintă un mister ciclul ei de viață. Iată de ce cad de fapt frunzele Crăciunițelor.
Crăciunița, cunoscută și ca Floarea Crăciunului, Steaua Crăciunului sau științific Poinsettia, este cu siguranță cea mai reprezentativă plantă a Sărbătorilor de iarnă. Este considerată cea mai spectaculoasă plantă din specia Euphorbiilor și își are originea în Mexic.
Citește și: Locul din casă în care este bine să pui Crăciunița de Anul Nou. Așa vei atrage norocul și bunăstarea
Contrar anumitor opinii, Crăciunița nu este deloc o plantă greu de întreținut și poate dura foarte mult. Cu toate acestea, de multe ori atunci când este adusă în casă, planta începe să își piardă frunzele. Dar pentru a supraviețui, Poinsettia are nevoie de îngrijire optimă. Nu trebuie să te sperii, nu este nimic complicat. Trebuie doar să respecți câteva reguli esențiale.
Ca în cazul majorității plantelor de interior, Crăciunițelor nu le place să fie nici înecate în apă, nici să stea prea mult fără să fie udate. Solul Crăciunițelor trebuie să fie bine drenat și uniform, pentru a se putea dezvolta.
Dacă este udată în exces, planta își poate pierde frunzele. De asemenea, dacă nu beneficiază de suficientă apă, frunzele sale se pot îngălbeni și în cele din urmă ajung să cadă. Ca să îți dai seama cum poți uda corect planta, este important să te uiți la stratul superior de pământ. Acesta trebuie să fie uscat înainte de a uda Crăciunița din nou.
De asemenea, îți poți da seama că planta trebuie udată, dacă o jumătate de cm de pământ de la suprafață este uscat. Poți verifica acest lucru cu degetul.
Citește și: Locul din casă în care trebuie să stea Crăciunița. Doar așa va înflori spectaculos toată iarna
Crăciunița are nevoie de circa 12 ore de întuneric, în fiecare noapte, înainte de sezonul de înflorire. Cu toate acestea, în momentul în care a început să înflorească are nevoie de lumină puternică în timpul zilei pentru a se dezvolta.
Trebuie să îi oferi cel puțin șase ore de lumină directă sau indirectă pe zi. Dacă nu primește suficientă lumină, frunzele Crăciuniței se vor îngălbeni și vor cădea. Cele mai bune locuri din casă unde poți așeza Crăciunița este bucătăria sau alte camere luminoase. Așdar, evită să o ții în spații întunecate.
Întrucât provine dintr-o zonă călduroasă, Crăciuniței nu-i place frigul. Specialiștii în îngrijirea florilor spun că planta își poate pierde frunzele, atunci când este supusă unor fluctuații bruște de temperatură, curenți de aer sau medii foarte răcoroase ori uscate.
Așadar, în cazul în care ții planta pe pervaz, asigură-te că respectiva fereastră nu este deschisă des. Temperatura camerei în care o țineți ar trebui să fie între 18-21˚C.