De ce ciocolata albă nu este ciocolată, de fapt. Puțină lume știe asta

Ciocolata albă este sau nu este ciocolată?

Scris de: Oana Matei

11 May. 2023

De ce ciocolata albă nu este ciocolată, de fapt. Puțină lume știe asta

Termenul „ciocolată albă” este folosit pentru a descrie un produs care seamănă cu ciocolata, dar care nu conține ciocolată în adevăratul sens al termenului. Ciocolata albă a fost inventată pentru prima dată în Elveția în anii 1930 de către compania de ciocolată Nestlé.

Cum a apărut ciocolata albă

Inventatorul ciocolatei albe a fost Heinrich Nestlé, care a dezvoltat o rețetă care folosea unt de cacao, zahăr și lapte praf, în loc de cacao solidă.

Inițial, ciocolata albă a fost numită „ciocolată albă Nestlé”, iar în timp a devenit un produs popular în întreaga lume. Alte companii de ciocolată au început să producă și ele ciocolată albă, iar astăzi este disponibilă în diferite mărci și variații.

De ce ciocolata albă nu este ciocolată?

Să începem cu elementele de bază: care sunt principalele ingrediente ale ciocolatei? Masa de cacao, zahărul și untul de cacao, lecitină de soia ca emulgator, mai poate conține lapte praf și poate conține vanilie sau alte arome sau esențe.

Ciocolata albă este făcută din lapte (poate fi pudră), zahăr și unt de cacao . Deci, dacă conține cacao, de ce  nu poate fi considerată ciocolată? Ciocolata albă se face numai cu unt de cacao, adică grăsimea care se găsește in păstăile de cacao. Cacao în sine, dă aroma și culoarea amară caracteristică ciocolatei, fiind înlocuit în producția de ciocolată albă, cu lapte. Din acest motiv este de culoare albă și este mult mai dulce decât ciocolata neagră și chiar decât ciocolata cu lapte.

Acesta este motivul pentru care ciocolata albă nu este ciocolată, deoarece nu conține cacao, doar unt de cacao, care nici măcar nu ar trebui să fie ingredientul principal într-un baton de ciocolată albă. Untul de cacao este definit ca grăsimea obținută din boabele de cacao si este bogat in acid oleic.

Vezi și Care este cea mai bună ciocolată pentru creier. Un renumit neurochirurg arată beneficiile uimitoare pe care le are

Ingredientele ciocolatei albe

Ingredientele de bază a ciocolatei albe  sunt:

  • Lapte praf integral (aproximativ 15%).
  • Unt de cacao (minim 20%).
  • Zahăr

În funcție de producător, ingredientele unei ciocolate albe pot varia, astfel puteți găsi ciocolată cu arome de vanilie, fructe uscate, nuci, etc. Untul de cacao este neutru la gust, dar facilitează integrarea altor arome, spre deosebire de ciocolata neagră și asigură o consistență solidă când este la temperatura camerei, apoi se topește la gustare. Ciocolata albă fără adaos de vanilie sau fructe uscate este așadar un aliment care își trage aromele exclusiv din laptele și zahărul pe care le conține, stare de fapt care contribuie la conferirea acestei reputații de produs destinat copiilor și la respingerea acestuia de iubitorii gustului de cacao „adevărat”.

Utilizarea ciocolatei albe

Utilizarea ciocolatei albe în cofetărie, necesită stăpânirea tehnicilor adecvate, deoarece este ușor să apară cocoloașe, dacă nu este temperată corect. Beneficiile ciocolatei albe sunt multe, pe lângă faptul că este delicioasă, este un tip de ciocolată foarte maleabilă , deci este perfectă pentru modelarea decorațiunilor de patiserie, îmbrăcarea torturilor sau pregătirea umpluturii pentru prăjituri și tarte sau creme ganache. Principalul său dezavantaj este că, fiind un produs foarte gras, trebuie să fie bine protejat de umezeală  pentru a nu râncezi.

Vezi și De ce să nu ții niciodată ciocolata în frigider. Puțină lume știe asta

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
8.2 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *