În România, dar și în alte țări din lume, se crede că este bine să ne luăm rămas bun de la un an și să-l întâmpinăm pe cel nou purtând ceva roșu pe sub haine sau, de ce nu, chiar să ne îmbrăcăm în roșu complet. Iată mai multe detalii despre această tradiție. Vezi ce simbolizează, de fapt, această culoare specifică sărbătorilor de iarnă!
Nu este niciun secret că în țara noastră există numeroase tradiții și superstiții. Ele sunt vechi de sute de ani, dar oamenii le respectă și astăzi, în special persoanele care locuiesc în mediu rural.
Practic, în România nu există nicio sărbătoare de care să nu fie legată măcar o superstiție. Spre exemplu, de Revelion se spune că este bine să porți roșu ca să atragi norocul în dragoste, prosperitatea, dar și ca să ții la distanţă spiritele rele și blestemele.
Totodată, în popor se mai spune că este bine să porți haine noi în noaptea dintre ani pentru ca în anul ce urmează să primești foarte multe daruri și să ai parte de numeroase surprize plăcute.
Roșul este, fără îndoială, captivant și minunat. Este cea mai intensă culoare din spectrul cromatic. Tocmai din acest motiv, oamenii afectați de orbire temporară, în momentul în care le revine vederea, observă prima dată roșul și abia apoi zăresc celelalte culori.
Roșul simbolizează iubirea, dar și pasiunea. Este culoarea iubirii pătimașe, dar și a atracției și a războiului. De asemenea, această culoarea mai este asociată și cu erotismul, pasiunea înflăcărată, incitarea, curajul, acțiunea și energia, dar și cu pericolul, agresivitatea, mania și violența.
În Ajun de Anul Nou nu este bine să mături gospodăria, deoarece se spune că vei alunga prosperitatea. Totodată, este interzis să speli rufe, deoarece îţi va merge rău tot anul.
De altfel, această activitate este interzisă până la Bobotează, când se sfinţesc apele. În plus, în noaptea de Anul Nou nu este bine să verși lacrimi, indiferent de motiv. Se spune că cei ce vor plânge de Revelion vor fi supărați tot anul și vor avea parte de numeroase probleme.