De ce femeile nu au voie în pantaloni la mănăstire. Puțini știu asta

De ce femeile nu au voie în pantaloni la mănăstire. Puțini știu asta

Biserica este locul în care credincioșii se întâlnesc cu Mântuitorul Iisus Hristos. Atunci când intrăm într-un lăcaș de cult trebuie să respectâm anumite reguli, iar una dintre ele este că femeile nu au voie să poarte pantaloni. Care este explicația. Puțini o știu.

De ce femeile nu pot purta pantaloni în lăcașele de cult

În lăcașele de cult mergem pentru a ne ruga, pentru a participa la slujbe sau pentru a ne găsi liniștea. Dar și aici, ca și în alte spații publice, trebuie respectate mai multe reguli despre buna conduită în Casa Domnului. Astfel, credincioșii trebuie să fie îmbrăcați decent și să nu deranjeze pe cei care se roagă, printre altele.

Este binecunoscut faptul că femeile ar trebuie să poarte în lăcașele de cult fusta lungă, să aibă capul acoperit si fără machiaj. Dar de ce nu au voie să fie îmbrăcate în pantaloni?  Explicația este că Dumnezeu a îngăduit ca ținuta bărbatului să fie panatalonul, iar ținuta femeii să fie rochia sau fusta pentru a nu ispiti prin frumusețea ei, deoarece bărbatul are mai multe impulsuri trupești decât femeia.

”Femeia să nu poarte îmbrăcăminte bărbătească, şi bărbatul să nu se îmbrace cu haine femeieşti; căci oricine face lucrurile acestea este o urâciune înaintea Domnului, Dumnezeu.” Iar CANONUL 13 Gangra (OSÂNDA FEMEILOR CARE ÎMBRACĂ VEŞMINTE BĂRBĂTEŞTI) spune: „Dacă vreo femeie, din asceză părută, şi-ar schimba îmbrăcămintea, şi în locul hainei femeieşti obişnuite, ar lua îmbrăcăminte bărbătească, să fie anatema”, spune Biblia, la Deutronom 22,5.

Preotul Vasile Ioana, despre femeile care se îmbracă la biserică cu fustă scurtă

De asemenea, o altă regulă spune că în biserică bărbatul nu trebuie să poarte nimic pe cap, dar, în schimb, femeile trebuie să-și pună un batic. Despre capul acoperit se spune că avem modelul Maicii Domnului și la rugăciune reprezintă semnul plecăciunii față de Dumnezeu.

Preotul Vasile Ioana, parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi” din Capitală, devenit cunoscut publicului larg datorită sfaturilor sale, a vorbit recent despre femeile care merg în lăcașele de cult îmbrăcate cu fustă scurtă și machiate.

A venit o studentă și erau niște tineri care se rugau. A venit mai în față studenta și când s-a aplecat, nu s-a mai rugat nimeni (…) Dacă apare ceva care te atrage și te fură, nu e în regulă. În biserică, femeia poate să atragă bărbatul, printr-o fustă mai scurtă sau cu un decolteu și nu e bine. De aceea, le recomand tuturor doamnelor și domnișoarelor care vin în biserică: acoperiți-vă, dragele mele, toate cele cunoscute ca puternice mesaje. Acoperiți capul, pentru smerenie, ca să te unești cu Dumnezeu”, a spus părintele Vasile Ioana, la o emisiune tv.

Acesta susține că enoriașii ar trebui să se prezinte în fața Domnului cu emoție și cu sfială. „Tu te duci acolo ca să primești iertarea păcatelor. Smerenia ar fi atitudinea cea mai frumoasă pe care ar trebui să o aibă un creștin”, a mai spus parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *