De ce femeile sunt mai predispuse la carii decât bărbații. Dr. Denisa Zaharia: „Fluctuația hormonală, sarcina și menopauza au efect asupra sănătății dentare” EXCLUSIV

Medicul specialist ne explică în care trimestru de sarcină sunt permise lucrările dentare.
De ce femeile sunt mai predispuse la carii decât bărbații. Dr. Denisa Zaharia: „Fluctuația hormonală, sarcina și menopauza au efect asupra sănătății dentare” EXCLUSIV

Medicul stomatolog, specializat în ortodonție și în estetică dentară, avertizează femeile asupra problemelor dentare care apar cu preponderență la ele, din cauza fluctuațiilor hormonale prezente pe parcursul vieții. Dr. Denisa Zaharia a vorbit, în exclusivitate pentru EGO.ro, despre factorii care influențează problemele de la nivelul cavității bucale. Medicul ne-a explicat și de ce femeile sunt mai predispuse la carii, în comparație cu bărbații și de ce au nevoi diferite, în ceea ce privește sănătatea orală.

„Bărbații sunt mai predispuși să dezvolte boala paradontală, comparativ cu femeile”

Dr. Denisa Zaharescu, fondatoarea unei clinici stomatologice de top, ne-a explicat cu ce sunt femeile diferite față de bărbați.

„Femeile și bărbații au nevoi diferite în ceea ce privește sănătatea orală și factori diferiți care le influențează sănătatea orală. De exemplu, fluctuația hormonală, prezentă în organismul femeii în pubertate, sarcină și menopauză, are efect asupra sănătății dentare. Fumatul, obiceiurile alimentare și respectarea regulilor de igienă dentară influențează, de asemenea.

Afecțiunile paradontale și cariile dentare sunt cele mai comune afecțiuni, atât la femei, cât și la bărbați. Însă, bărbații sunt mai predispuși să dezvolte boala paradontală, comparativ cu femeile ( 56% vs 48%)”, a explicat specialistul pentru cititoarele noastre.

„Dacă ne referim la cariile dentare, femeile au risc mai mare față de bărbați”

Însă, femeile nu fac mai multe carii din cauza consumului mai mare de zahăr, ba, din contră, statisticile arată că bărbații consumă o cantitate cu mult mai mare.

„Dacă ne referim la cariile dentare, femeile au risc mai mare față de bărbați. Inițial, studiile atribuiau această prevalență mai mare a cariilor la femei erupției mai timpurii a dinților la fete, o expunere mai lungă a smalțului în cavitatea bucală și a obiceiurilor alimentare de a consuma gustări în timpul zilei, mai ales în perioada sarcinii.

Studiile mai recente arată însă că factorul genetic este motivul pentru care rata incidenței este mai crescută la femei față de bărbați. Acest mecanism se datorează unei gene aparținând cromozomului X.

Se pare că, potrivit studiilor, bărbații consumă mai multe băuturi cu zahăr, față de femei, fumează într-un procent semnificativ mai mare, iar fumatul influențează negativ sănătatea orală, dar și statistic respectă mai puțin indicațiile medicilor în ceea ce privește efectuarea controalelor periodice și menținerea igienei orale.

Dar ceea ce trebuie să înțelegem este importanța prevenției și respectarea regulilor de igienă pentru menținerea sănătății orale optime, în funcție de particularitățile de viață ale fiecăruia”, a mai explicat Dr. Deniza Zaharia pentru EGO.ro.

Dr. Denisa Zaharia, de la Pefect Dent, ne-a spus de ce femeile sunt mai predispuse la carii
Dr. Denisa Zaharia, de la Pefect Dent, ne-a spus de ce femeile sunt mai predispuse la carii

De ce femeile sunt mai predispuse la carii. Sarcina joacă un rol important în apariția problemelor dentare

Deși se presupune că sarcina este una dintre cele mai frumoase etape din viața oricărei femei, se pare că vine la pachet și cu numeroase probleme, multe și la nivelul cavității bucale. Aceste probleme, dacă nu sunt tratate, pot avea consecințe chiar și asupra bebelușului.

„Din cauza unui nivel maxim de estrogen și de progesteron, modificările fiziologice din sarcină se traduc prin gingivită, mobilitate dentară, eroziuni dentare, carii și afecțiuni paradontale.

Este foarte important ca, în această perioadă, femeile să fie informate despre aceste riscuri, despre importanța menținerii sănătății orale, despre importanța controalelor periodice efectuate la stomatolog.

Comparativ cu alte femei, care au o bună sănătate orală, cele care prezintă afecțiuni paradontale au riscuri mai mari în sarcină precum: preeclampsie, diabet gestațional, naștere prematură sau făt cu greutate mică la naștere.

De asemenea, o igienă optimă în timpul sarcinii scade transmiterea bacteriilor implicate în producerea cariilor la făt”, ne-a mai pus medicul specialist.

Importanța controlului medical periodic, la 3 luni

Medicul le mai sfătuiește pe viitoarele mămici să fie atente la aceste aspecte și mai ales să nu sară peste controalele periodice.

„Este important să vină la controale periodice, la 3 luni, să fie atenționată asupra importanței menținerii sănătății orale, să știe că este predispusă la apariția cariilor afecțiunilor gingivale- gingivita de sarcină”.

De ce femeile sunt mai predispuse la carii. Ce fel de intervenții stomatologice sunt permise

Dr. Zaharia le liniștește însă pe cele care nu și-au programat din timp sarcina și nu au avut timp să-și rezolve toate problemele dentare. Prin urmare, este demontat mitul cum că, pe perioada sarcinii, nu avem voie intervenții dentare.

„Putem avea intervenții, în timpul sarcinii, dar cu prudență, în primul trimestru. Nu este indicată anestezia locală. Se pot efectua intervenții simple: detartraj, tratarea unor leziuni carioase mici sau temporizarea afecțiunilor mai complicate.

În trimestrele 2 și 3 se pot efectua manopere care implică anestezie locală. Igienizări, tratarea cariilor simple și complicate și chiar extracții dentare. Întotdeauna medicul este cel care va decide dacă intervenția poate fi amânată. Se iau în calcul riscurile manoperei versus beneficiile pentru pacient.

În trimestrul 3 limitările tratamentelor sunt date de riscul de naștere prematură”, a mai spus stomatologul.

Aparatul dentar este dăunător în timpul sarcinii?

Dr. Denisa Zaharia a mai menționat că pacientele care au deja aparat dentar nu trebuie să intre în panică.

„Nu au de ce să fie îngrijorate, tratamentul cu aparat dentar este unul neinvaziv, nu implică durere sau anestezie. Multe dintre pacientele mele mă întreabă chiar dinainte de începerea tratamentului ortodontic dacă acesta este influențat în eventualitatea unei sarcini.

Nu este nicio problemă, tratamentul evoluează conform planului de tratament. Singurul element de care trebuie să ținem cont este legat de riscul mai mare de apariție a inflamației gingivale”.

Dr. Denisa Zaharia, medic la Pefect Dent
Dr. Denisa Zaharia, medic la Pefect Dent

De ce femeile sunt mai predispuse la carii. Există risc de naștere prematură?

Medicul specialist susține că dinții sau măselele cariate nu sunt o problemă doar pentru viitoarea mămică, ci se pot transmite și la bebeluș.

„Riscurile sunt mai mari la gravidele care nu au o sănătate orală optimă. La acestea există un risc mai mare de transmitere la făt a bacteriilor implicate în producerea cariilor. Iar la cele cu afectare parodontală pot exista riscuri de preeclampsie, naștere prematură sau făt cu greutate mică la naștere.

Este important, mai ales în cazul unei sarcini programate, să ne asigurăm de tratarea afecțiunilor dentare existente. Astfel încât să nu apară complicații în timpul sarcinii și să efectuăm vizite la 3 luni la medicul nostru stomatolog”.

Menopauza agravează problemele dentare

Din păcate, nu doar pubertatea și sarcina cauzează probleme dentare, în cazul femeilor, ci și menopauza.

„Perioada menopauzei este o perioadă care se asociază cu scăderea producției de estrogen. Ca urmare, apar modificări ale mucoasei orale, xerostamia (uscăciune la nivelul cavității bucale), dureri în articulația temporo-mandibulară. În plus, risc crescut de carii și senzații intense de arsură la nivelul mucoasei bucale.

Atenție deosebită trebuie avută în apariția osteoporozei, atât la femei, cât și la bărbați. Aceasta are ca efect fracturi sau resorbții ale osului alveolar”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum reușește fiul cel mare al Alinei Pușcaș să câștige mai mulți bani de la părinți
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Anunţ de ULTIMĂ ORĂ despre Kate Middleton! Chiar Prinţul William a recunoscut, situaţia e îngrijorătoare
Imaginea zilei: ANDREEA ESCA în costum de BAIE! N-a mai fost văzută niciodată AȘA
Te CRUCEȘTI! Vedetele din România care au fost ÎNȘELATE de parteneri!
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12...
Nu se mai ascund! El are 29, ea - 52! Cuplul din showbizul românesc despre...
Monica Bîrlădeanu le-a transmis credincioșilor ce să facă în Săptămâna Mare! „Iartă și cere-ți iertare!“
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
O nouă monedă în România, bani noi de la BNR. Ce valoare are, cu ce...
Mâine este ziua ta: descoperă ce te așteaptă în privința banilor și a sănătății
Horoscop Weekend 3-5 Mai 2024. Previziuni Astrale Luminoase pentru Fiecare Zodie
6 zodii la un pas de o zi care le poate schimba viața. Ce surprize...
O mai recunoști? A fost considerată una dintre cele mai frumoase femei din lume. Decizia...
Soția lui Kanye West a întors toate privirile cu o nouă ținută controversată. Bianca Censori...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *