De ce femeile sunt mai sensibile în fața caniculei decât bărbații. Ce scoate la iveală studiul cercetătorilor

Femeile pot fi mai vulnerabile decât bărbații la temperaturi extrem de ridicate, arată experții. Cel puțin britanicii au inclus femeile în categoria persoanelor aflate la risc.
De ce femeile sunt mai sensibile în fața caniculei decât bărbații. Ce scoate la iveală studiul cercetătorilor

În Anglia, în categoria persoanelor aflate la risc în caz de caniculă se află persoanele de peste 75 de ani, bebelușii, copiii mici, persoanele cu boli cronice fizice sau mentale severe, dar și femeile. Nu se explică de ce sunt incluse femeile la categoria de risc. Dar Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a subliniat un studiu din Țările de Jos care a analizat mortalitatea după diferite valuri de căldură. Acesta a arătat de ce femeile sunt mai sensibile în fața caniculei decât bărbații.

De ce femeile sunt mai sensibile în fața caniculei. Ce spun specialiștii

Cercetătorii au spus că rezultatele nu se datorează pur și simplu vârstei. „Când au fost luate în considerare vârste egale, ratele mortalității erau cu 15% mai mari pentru femei”, scrie echipa.  Ei au analizat datele din caniculă din 2003 din Franța.

Un alt studiu realizat de cercetători olandezi și germani a găsit diferențe între femei și bărbați cu privire la sensibilitatea în fața caniculei. Studiul a analizat datele despre temperaturi pe 23 de ani în Țările de Jos. „Mortalitatea legată de căldură a fost mai mare la femei decât la bărbați, în special la cea mai în vârstă grupă de vârstă (≥ 80 de ani) sub căldură extremă”, au spus ei.

Echipa a mai arătat că descoperirile nu par să se datoreze vârstei înaintate. De asemenea, nici faptului că femeile trăiesc în general mai mult decât bărbații.

Detaliul care joacă un rol esențial

Hein Daanen este profesor de fiziologie a exercițiilor la Universitatea VU din Amsterdam și autor al studiului. El spune că producția redusă de transpirație la femei ar putea juca un rol important. Și acesta este un indiciu care poate arăta de ce femeile sunt mai sensibile în fața caniculei.

„În general, bătrânii transpiră jumătate din cantitate în comparație cu tinerii, iar femeile, jumătate din cantitatea bărbaților”, a spus el, potrivit The Guardian. Cu alte cuvinte, notează studiul, „capacitatea femeilor mai în vârstă de a pierde căldura din corp este cea mai scăzută.”

Sistemul cardovascular poate fi afectat

Echipa a spus că stresul exercitat de căldură asupra sistemului cardiovascular poate fi, de asemenea, implicat. „Tulpina cardiovasculară este mai mare la femei. Asta ar putea explica riscul mai mare de mortalitate la căldură”, au mai scris ei.

Printre alte posibile cauze, echipa observă că femeile în vârstă au mai multe șanse să trăiască singure. Acest lucru este cunoscut ca factor de risc, în special pe caniculă. Este încă un motiv care arată de ce femeile sunt mai sensibile în fața caniculei. De asemenea, pot fi mai puțin active decât bărbații, chiar dacă sunt mai active în gospodărie.

„Continuarea acestor activități în timpul valurilor de căldură, în timp ce sunt mai puțin apte din punct de vedere fizic, pune femeile mai expuse riscului de supraîncălzire și tensiune cardiovasculară decât bărbații”, a scris echipa.

Ollie Jay, profesor la Universitatea din Sydney, a remarcat, de asemenea, un alt detaliu din studii. El spune că transpirația la femeile tinere sănătoase tinde să fie mai mică decât la bărbații de aceeași vârstă.

„Răspunsul cel mai probabil este că este o combinație de factori și trebuie să facem mai multe cercetări pentru a înțelege ce se întâmplă”, spune Dar Jay.

7.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.