De ce mezelurile devin lipicioase, după câteva zile de stat la frigider. Se mai pot consuma sau nu?

Sfaturi foarte importante din partea specialiștilor
De ce mezelurile devin lipicioase, după câteva zile de stat la frigider. Se mai pot consuma sau nu?

Salamul, parizerul, șunca, mușchiul afumat, toate acestea au o culoare roz-roșiatică și sunt foarte gustoase. Dacă ți se pare că prețul este prea mic, ar fi bine să nu cumperi. De ce? Deoarece e posibil să fie de proastă calitate și riști să mănâncă grăsimi, amidon, coloranți și mulți conservanți. După ce ai cumpărat mezeluri poate ți s-a întâmplat și ție ca după câteva zile acestea să devin lipicioase. Care este explicația?

Explicația faptului că mezelurile devin lipicioase la câteva zile după ce le cumperi

Mezelurile au în general un preț destul de mic, astfel că toți oamenii și le permit. Pentru români reprezintă o masă rapidă și rece sau pentru sendvișul din pauza de la școală.

„Citirea etichetei nu lămurește majoritatea oamenilor. E- urile trecute acolo nu explică clar conținutul lor de fapt”, a spus Liana Conţiu, nutriționist– dietetician, specialist în Nutriție Clinică și Comunitară din Târgu Mureș.

Mai mult decât atât, mai spune specialistul, eticheta nu este făcută astfel încât oamenii să își dea seama dacă mezelurile sunt bune sau nu. Termenul de valabilitate este cel care le dă de gol deoarece este, mai tot timpul, unul îndelungat, potrivit playtech.ro.

„Cantitatea de carne e nesemnificativă, o mare parte sunt tocăturile – carne dezosată mecanic- în mare parte resturi de carne. Şi apoi urmează lista aditivilor: glutamat monosodic care dă gust foarte bun și provoacă dependență; nitriţi şi nitraţi de sodiu, arome sintetice, coloranți”, a mai spus Liana Conţiu.

Toate adaosurile din mezeluri, precum amidonul, dar și faptul că acestea nu sunt proaspete sau calitatea cărnii nu este tocmai cea mai bună, le fac lipicioase după ce sunt lăsate câteva zile în frigider. Specialiștii au descoperit că dacă carnea de vită folosită la mezeluri provine de la un animal bolnav, acesta are aspect lipicios.

Citește și – Ce înseamnă parizer, de fapt. Ce conține cu adevărat și de unde provine, de fapt, numele

Ce conțin, de fapt, mezelurile: “Se mai adăugă fosfați și polifosfați de sodiu”

Un specialist în igiena alimentației și nutriției a dezvăluit câte lucruri neștiute poate de unii oameni se regăsesc în mezeluri.

„Acea culoarea roşie a mezelurilor provine de la nitriţi de sodiu şi de potasiu, care stabilizează culoarea şi creşte perioada de valabilitate a produsului. Se mai adăugă fosfaţi şi polifosfaţi de sodiu, de potasiu, de calciu, de magneziu, acele E-uri reglementate de legislaţie.

Se mai poate adăuga amidonul modificat, sare în cantitate mare, făină de soia- recomandată ca şi proteină vegetală, dar nemodificată genetic!”, a spus medicul Simona Drăgoi, specialist în igiena alimentației și nutriției.

Foarte important! Unii comercianți șterg suprafața mezelurilor cu apă și oțet pentru a îndepărta acea peliculă lipicioasă. Această practică nu este doar înșelătoare, ci și periculoasă pentru consumatori, atrag atenția specialiștii.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
6.2 29 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *