Cât rezistă mezelurile la frigider. Mulți români le consumă, deși nu mai sunt bune. Cât de periculoase sunt, de fapt

Cum îți dai seama că s-au alterat

Scris de: Daoud Andra

02 Oct. 2023

Cât rezistă mezelurile la frigider. Mulți români le consumă, deși nu mai sunt bune. Cât de periculoase sunt, de fapt

Mezelurile se numără printre produsele care se regăsesc în frigiderele multor români. Indiferent că le cumpărăm pentru micul dejun, pentru diverse aperitive sau sendvișuri, aceste produse au o perioadă de valabilitate care nu ar trebui să fie depășită. Cât rezistă mezelurile la frigider, în funcție de tipul lor și cum îți dai seama că nu mai sunt bune.

Semne care arată că mezelurile sunt vechi

Atunci când cumpărăm mezeluri din magazin, deși par proaspete și vănzătorul ne asigură că sunt în termen, se poate întâmpla să constatăm, când ajungem cu ele acasă, că nu sunt tocmai la calitatea la care ne așteptam. Fiecare produs alimentar are un anumit termen de valabilitate. Dacă acesta este depășit, ne putem alege cu toxiinfecții alimentare, în cazul în care consumăm acel produs.

Dacă vorbim despre mezeluri vrac, care nu au data de expirare înscrisă pe ambalaj, poate fi mai dificil să ne dăm seama dacă nu mai sunt bune. Există însă câteva semne că mezelurile s-au alterat și ar trebui să fie aruncate.

  • Culoarea. Dacă produsele capătă o tentă de cenușiu, gălbui sau orice culoare care diferă de culoarea lor, chiar și pe o porțiune mică, acestea nu mai sunt bune.
  • Mirosul. Atunci când te ”lovește” un miros înțepător când deschizi ambalajul, este clar că mezelurile sunt stricate și ar trebui să le arunci.
  • Textura. Dacă feliile de mușchi, șuncă, salam etc au devenit lipicioase, în mod clar nu mai sunt în termenul de valabilitate.

Citește și: Cum îți dai seama dacă mezelurile feliate din frigider s-au stricat. După câte zile trebuie să le arunci

Ce contin de fapt mezelurile care devin lipicioase
Mezelurile au termen de valabilitate diferit

Cât rezistă mezelurile la frigider

În ceea ce privește perioada în care putem păstra aceste produse în frigider, ea poate să difere. În cazul mezelurilor ambalate este mai simplu, pentru că acestea au data de expirare înscrisă pe ambalaj. Pot fi consumate până la acea dată, cu condiția să nu fie desfăcute. După ce ambalajul a fost desfăcut, mezelurile trebuie să fie consumate în câteva zile.

Citește și: De ce mezelurile devin lipicioase, după câteva zile de stat la frigider. Se mai pot consuma sau nu?

Mezelurile pe care le cumpărăm vrac de la supermarket au o durată de valabilitate cuprinsă între 2 și 5 zile. Dacă vorbim despre produse cu textură umedă, cum sunt șunca sau mușchiul, acestea au valabilitate mai mică.

Produsele uscate și cele afumate rezistă la frigider și 5 zile fără să se strice. Mușchiul afumat, cârnăciorii, salamul sau costița pot fi păstrate la rece timp de 5 zile fără probleme.

Citește și: Alimente cu care poți să înlocuiești mezelurile. Sunt gustoase și bogate în proteine

Cât rezistă mezelurile la temperatura camerei

Aceste produse sunt perisabile și au nevoie să stea la rece, pentru a nu se altera. Atunci când mergem la cumpărături, trebuie să ne asigurăm că ajungem acasă cu produsele alimentare în cel mai scurt timp. Mezelurile, carnea, ouăle și produsele lactate ar trebui să fie puse în coș ultimele, chiar înainte de a finaliza cumpărăturile.

Este util să avem în mașină o sacoșă termo-izolantă, pentru ca produsele perisabile să nu stea în căldură până ajungem cu ele acasă, la frigider. Cumpărăturile trebuie să fie puse imediat la rece, în caz contrar se strică. Dacă stau mai mult de o oră în afara frigiderului, mezelurile, lactatele și carnea pot fi compromise.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *