De ce Mona Lisa este atât de captivantă. Secretul acestei picturi pline de mister

Pictura a devenit celebră după ce a fost furată
De ce Mona Lisa este atât de captivantă. Secretul acestei picturi pline de mister

Mona Lisa este cea mai captivantă operă de artă. Potrivit Guinness World Records, Mona Lisa are cea mai mare valoare de asigurare vreodată. Care este secretul acestei picturi plină de mister?

De ce Mona Lisa este atât de captivantă. Cine a fost femeia din celebra pictură

Mona Lisa a fost o persoană reală. Mulți oameni au încercat timp de secole să afle cine a fost și s-a descoperit că subiectul așezat al celebrei picturi a lui Leonardo Da Vinci a fost Lisa Gherardini del Giocondo, cunoscută drept la Gioconda. Există posibilitatea ca soțul acesteia, un om bogat, să fi comandat portretul atunci când copilul lor s-a născut. Dintr-un motiv încă neștiut, portretul nu a ajuns niciodată în posesia familiei.

Potrivit substantial.ro, majoritatea istoricilor sunt de acord că Leonardo Da Vinci a început pictura în anul 1503 și a continuat să lucreze la ea timp de aproximativ patru ani. Experții în artă susțin că pictura celebră include tehnici revoluționare care o fac impresionantă din punct de vedere estetic.

De ce Mona Lisa este atât de captivantă. Da Vinci, tehnică de pionierat în creația sa

Mona Lisa este așezată în celebra pictură într-un spațiu deschis, cu munți, poduri și poteci amestecate. Peisajul este, potrivit sursei citate, o abatere de la fundalurile realiste pictate de artiștii în perioada respectivă în portretele lor.

De asemenea, Mona Lisa este unul dintre cele mai vechi portrete italiene care portretizează un subiect la “jumătate de lungime”. Brațele sunt expuse, dar nu ating cadrul, ea stând pe scaun. O caracteristică iconică o reprezintă ochii Monei Lisa. Aparent, aceștia urmăresc privitorul oriunde. Acest lucru se datorează faptului că Da Vinci stăpânea foarte bine umbrele și luminile.

Mona Lisa – Incidentul de la Luvru

Pe data de 21 august 1911 trei tineri italieni s-au strecurat în muzeul de la Luvru pe intrarea laterală cu lucrarea. Timp de 26 de ore nimeni nu a observat dispariția picturii, semn că în perioada respectivă nu era atât de faimoasă. Deși lucrarea era făcută încă din 1500, criticii nu au luat-o în seamă până în perioada de după ce a fost furată. Ziarele din întreaga lume au scris atunci despre dispariția celebrului portret. Muzeul Luvru a fost închis atunci timp de o săptămână. În prezent Mona Lisa are cea mai mare valoare de asigurare vreodată.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Lavinia Pîrva și Ștefan Bănică, apariție surpriză la un eveniment monden
9.7 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *