De ce nu ar trebui să încălzești niciodată apă la cuptorul cu microunde. Pericolul nebănuit

Ce se poate întâmpla atunci când pui apă la microunde

Scris de: Daoud Andra

05 May. 2023

De ce nu ar trebui să încălzești niciodată apă la cuptorul cu microunde. Pericolul nebănuit

Cuptorul cu microunde reprezintă cea mai rapidă metodă de a încălzi un anumit aliment sau lichid. Apelăm la el de fiecare dată când vrem să avem mâncarea caldă în doar câteva minute, dar și să ne facem o cafea sau un ceai și avem nevoie de apă fierbinte. De ce nu ar trebui să încălzești niciodată apă la cuptorul cu microunde? Iată ce se întâmplă în timpul procesului de încălzire!

Motivul pentru care nu ar trebui să încălzești apă la cuptorul cu microunde

Atunci când ai nevoie de apă caldă sau fierbinte, cea mai rapidă metodă este să o pui în cuptorul cu microunde. Acolo, apa atinge punctul de fierbere în mai puțin de un minut, spre deosebire de aragaz, unde durează câteva minute bune să dea în clocot. Deși este o soluție rapidă și la îndemână, nu este tocmai recomandat să folosești cuptorul cu microunde în acest scop, din cauza incidentelor care pot apărea.

Citește și: Funcția cuptorului cu microunde care îți poate da contorul peste cap. Consumă foarte mult curent

Tehnologia microundelor presupune încălzirea alimentelor și lichidelor dinspre exterior spre interior. În cazul apei, moleculele de apă fierbinte circulă în sens invers, iar cele de la suprafață ajung pe fundul vasului. În acel moment, din cauza presiunii, poate avea loc o mini-explozie și apa va sări în toate părțile. Acest lucru se poate întâmpla chiar când deschizi ușa cuptorului cu microunde și există riscul să te opărești.

Dacă vrei totuși să îți faci o cafea instant sau un ceai și să încălzești apa la microunde, este recomandat să adaugi și pliculețul de ceai, cafeaua solubilă și zahărul încă de la început. În acest fel, lichidul va fi stabilizat și scade riscul unor incidente casnice. De asemenea, asigură-te că nu umpli vasul cu apă până sus. Folosește o cană mai mare, pe care o vei umple trei sferturi, nu complet.

Citește și: Ai folosit greșit cuptorul cu microunde toată viața. Iată cum se utilizează de fapt

Nu mai decongela niciodată carnea în cuptorul cu microunde
Cuptorul cu microunde ar trebui folosit cu precauție

De ce nu e bine să dezgheți carnea în cuptorul cu microunde

O altă funcție intens folosită a cuptorului cu microunde este aceea de decongelare. Dacă ai uitat să scoți carnea din congelator cu câteva ore bune înainte de a o găti, pentru a se dezgheța treptat, poți apela la funcția dedicată a cuptorului cu microunde. Această soluție de urgență nu ar trebui folosită decât în cazuri excepționale.

Citește și: Cum poți dezgheța carnea în doar 5 minute. Nu e nevoie de un cuptor microunde, ci de un truc genial

Dezghețarea cărnii la microunde îi schimbă acesteia textura și o face să fie mai uscată și mai tare, atunci când este gătită. Prin încălzirea apei din interiorul cărnii, aceasta se evaporă, împreună cu sucurile prezente în mod natural în carne și care o fac să fie fragedă atunci când este gătită.

Cea mai bună metodă rămâne dezghețarea treptată, peste noapte, la frigider. În acest fel, carnea ajunge progresiv la temperatura la care poate fi gătită. O metodă mai rapidă este în apă, la temperatura camerei, însă apă rece, nu caldă.

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce educație își dorește Amalia Enache să-i ofere fiicei sale
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *