De ce nu e bine să depozitezi cartofii în frigider. Trucul care îți salvează legumele

Acest lucru poate reprezenta o problemă pentru sănătatea ta.
De ce nu e bine să depozitezi cartofii în frigider. Trucul care îți salvează legumele

Mereu aflăm lucruri noi, așa că este un fapt mai puțin cunoscut, dar există alimente care nu ar trebui să fie păstrate în frigider. Experții în gastronomie recomandă cu insistență să evitați depozitarea cartofilor la temperaturi mai scăzute de câteva grade Celsius. Aflați și dumneavoastră de ce?

De ce nu trebuie să păstrezi cartofii în interiorul frigiderului

Cartofii reprezintă una dintre cele mai iubite legume și sunt nelipsiți din bucătăriile românilor. Indiferent dacă îi prepari sub formă de cartofi prăjiți, cartofi la cuptor, salată orientală, piure, gratinați sau salată de boeuf, cartofii sunt cunoscuți pentru gustul lor delicios.

Cu toate acestea, o greșeală comună pe care o fac multe gospodine este să-i depoziteze în frigider. După ce sunt achiziționați de la piață sau din supermarket, este important să îi păstrezi într-un loc umbros și răcoros, precum cămara sau debaraua, pentru a-i menține proaspeți pentru mai multe săptămâni.

Citeste si: Ce să pui în piureul de cartofi ca să fie mult mai gustos. Bucătarii francezi îl folosesc de mulți ani

Ce se întâmplă dacă îi pui în frigider

Potrivit experților, unul dintre motivele pentru care nu ar trebui să ținem cartofii la frigider este că amidonul din aceștia se poate transforma în zaharuri în condiții de temperatură scăzută.

De ce nu e bine să depozitezi cartofii în frigider

Atunci când gătim cartofii, aceste zaharuri pot reacționa cu un aminoacid numit asparagină, declanșând un proces chimic care poate duce la formarea unei substanțe cunoscute sub numele de acrilamidă. Astfel, specialiștii avertizează cu privire la pericolul acestei substanțe, care poate fi extrem de toxică pentru organismul uman.

Te poate interesa si: Ce să torni în apă când fierbi cartofii. Ingredientul secret cu efect extraordinar asupra texturii lor

Specialiștii spun că și alte alimente trebuie să stea departe de frigider

De asemenea, din aceeași categorie face parte și un alt aliment iubit și consumat aproape la fiecare masă și anume: pâinea. La fel ca și cartofii, pâinea conține amidon, care la temperaturi de aproximativ 4 grade Celsius, adesea întâlnite în frigider, poate suferi transformări considerabile.

Există și alte produse care ar trebui evitate în frigider, precum gemul, ciocolata, mierea, cafeaua, ceapa, usturoiul, nucile, murăturile, uleiul de măsline, fructele uscate, siropurile de fructe și sosurile picante.

Este important să fii mereu atent la starea legumelor, chiar și atunci când sunt păstrate în cămară. Dacă observi semne de mucegăire, este recomandat să le arunci.

În plus, cartofii care au dezvoltat muguri ar trebui, de asemenea, evitați, conform sfaturilor specialiștilor, deoarece aceștia pot fi periculoși pentru consum.

Vezi si: Nu mai ține ceapa lângă cartofi. Mulți români le depozitează greșit, de ce nu e recomandat să faci asta

„Faptul că au încolțit este un semn că acei cartofi conțin niveluri mai ridicate de toxine și nu mai sunt buni pentru organism.

Toți cartofii conțin în mod natural toxine numite glicoalcaloizi: solanina și chaconina. Când cartofii sunt proaspeți, acești compuși nu sunt periculoși pentru sănătate.

Pe măsură ce cartofii încep să încolțească, nivelul acestor toxine crește semnificativ, de aceea ar fi mai bine să îi aruncăm atunci când observăm că apar muguri pe suprafața lor.”, conform ego.ro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *