De ce nu e bine să folosim scobitoarea. Cum ne rănim papilele, fără să știm VIDEO EXCLUSIV

Obișnuiești să folosești scobitoarea după ce ai mâncat? Iată de ce acest obicei este considerat periculos pentru dantura ta.
De ce nu e bine să folosim scobitoarea. Cum ne rănim papilele, fără să știm VIDEO EXCLUSIV

Scobitorile fac parte din „arsenalul” românilor care servesc masa. Obiceiul curățatului danturii cu astfel de bețioșoare mici din lemn, ascuțite la unul sau ambele capete, este adânc împământenit în cultura noastră. Totuși, medicii stomatologi trag un semnal de alarmă și afirmă că acest obicei nu este deloc unul sănătos. Iată cum îți poți distruge dantura prin folosirea scobitorii.

De ce nu e bine să folosim scobitoarea

Curățatul dinților cu ajutorul scobitorii este un obicei vechi de mii de ani. Potrivit arheologilor, prima scobitoare a fost găsită între dinții unui craniu de om din Neolitic care a trăit în urmă cu 9.000 de ani.

În zilele noastre, există multe alte alternative la scobitoare, precum ața dentară sau periuța interdentară, însă în continuare mulți români preferă să elimine resturile alimentare cu ajutorul scobitorii. Un obicei deloc sănătos, afirmă medicii stomatologi.

Ada Epistatu, doctor în medicină dentară, specializată în implantologie, radiologie și estetică dentară, a explicat, în cadrul emisiunii EGO Life by Dana Săvuică, de ce nu este sănătos să folosim scobitoarea.

„Scobitoarea agresează papilele. Între dinți există o papilă dentară, o chestie crescută mai sus, care dă toată frumusețea gingiei. Nu numai dinții trebuie să fie frumoși și gingia este importată. Dacă ai o gingie sângerândă, grena, umflată, inflamată vei vedea că degeaba ți-ai pus dinți. Acele papile sunt foarte importante pentru sănătatea dintelui tău.”, a explicat dr. Ada Epistatu.

Citește și: „Ego Life, ediția a 55-a. Dana Săvuică, Cristina Vasiu și Ada Epistatu, doctor în medicină dentară, despre igiena orală. Ce afecțiuni nebănuite pornesc de la o dantură nesănătoasă

Scobitoarea, interzisă pentru persoanele care suferă de boala parodontală

Persoanele care se confruntă cu diverse probleme ale danturii, cum ar fi boala parodonatală, nu ar trebui să folosească deloc scobitorea. Utilizarea reapetată a acesteia poate agrava și mai mult afecțiunea.

„Scobitoarea, interzisă. În acele pungi parodontale – o pungă parodontală este o lispă de os între doi dinți. Gingia de multe ori nu mai urmărește osul și ai o gingie lungă și înauntru nu mai există os – acolo poate să intre orice și tu ai senzația că scoți cu scobitoarea. Dar tu s-ar putea să împingi cu scobitoarea mai mult decât să îl scoți. Adâncimea pungilor acelea parodontale nu ai de unde să o știi. Toate lucrurile acestea duc la agravarea bolii parodontale. ”, afirmă Ada Epistatu.

Medicul este de părere că o persoană care a trecut printr-o lucrare amplă de restaurare a danturii nu ar trebui să se mai atingă de scobtori, întrucât nu ar mai avea nevoie de ele.

„Dacă ai o restaurare, o gură aranjată, restaurată, făcută corect, nici nu trebuie să simți nevoie de scobitoare.”

Profesioniștii din domeniul stomatologiei recomandă înlocuirea scobitorilor cu alte produse de îngrijire a dinților, cum ar fi periuțele de dinți clasice sau electrice, ața dentară, periuțele inerdentare, dușul bucal sau chiar apa de gură.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *