Noaptea de Revelion este marcată de numeroase tradiții și superstiții la români. De la cum este bine să te îmbraci până la ce este bine (sau nu) să mănânci în noaptea dintre ani – multe sunt respectate cu sfințenie în fiecare an. De ce nu se consumă carne de pui de Revelion și cu ce o poți înlocui.
Revelionul se apropie cu pași repezi, iar odată cu el vin și o serie de tradiții și superstiții de care mulți oameni țin cont. Fie că petreci noaptea dintre ani acasă, la restaurant sau la o cabană la munte, masa îmbelșugată este specifică acestei seri. Se spune că de Revelion este de bun augur să mănânci pește, indiferent sub ce formă.
Citește și: Ce se mănâncă în noaptea de Revelion. Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masă
O altă tradiție care se respectă atât la noi, cât și în alte țări presupune să ai struguri pe masa de Revelion. La 12 noaptea, se mănâncă 12 boabe de strugure, câte una pentru fiecare lună a anului care vine. Se spune că în acest fel, vei avea parte de un an plin de noroc.
Pe masa de Revelion nu ar trebui, în schimb, să se regăsească sub nicio formă carnea de pui. Aceasta nu se servește nici la aperitiv, nici ca friptură, iar motivul are legătură cu o veche superstiție din popor.
Carnea de pui, de găniă sau de cocoș ar trebui, așadar, evitată în noaptea dintre ani, dacă ești superstițios. Se spune că aceste păsări scormonesc pământul, iar cei care mănâncă din carnea lor de Revelion vor avea parte de ghinion. Așa cum păsările împrăștie pământul cu ghearele, la fel vei împrăștia norocul dacă mănânci carne de pasăre la cumpăna dintre ani.
Citește și: Alimentul pe care nu trebuie să-l consumi în noaptea de Revelion. Alungă norocul
Carnea de vită și de porc pot fi pe masa de Revelion, cea de pui nu. Însă dacă vrei o variantă de friptură mai slabă și mai ușoară pentru digestie, poți alege carne de curcan. Această pasăre este excepția și poate fi consumată fără probleme în noaptea de 31 decembrie. Explicația are legătură cu felul în care se hrănește curcanul. Această pasăre se îndoapă cu mâncare, nu caută prin pământ la fel ca găinile și cocoșii.