De ce nu trebuie să cumperi niciodată un apartament într-un bloc care are magazine la parter. Riscul pe care îl prezintă acestea

Ce se întâmplă în timpul unui cutremur cu aceste blocuri
De ce nu trebuie să cumperi niciodată un apartament într-un bloc care are magazine la parter. Riscul pe care îl prezintă acestea

Te-ai gândit vreodată să îți cumperi un apartament într-un bloc care are magazine la parter? Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Construcții au demonstrat care este diferența între un bloc cu magazine la parter și unul fără.

Ce se întâmplă în timpul unui cutremur într-un bloc cu magazine la parter

În București 2000 de blocuri, dintr-un total de 11 000, au la parter spații largi, în general comerciale. Imobilele cu astfel de săli sunt mai nesigure în cazul unui cutremur cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter în comparație cu blocurile care au apartamente la parter. Specialiștii sunt și mai rezervați cu privire la blocurile ridicate după 1930.

„Introducem cutremurul de suprafaţă şi vedem că această clădire, care era rigidă până acum, capătă deplasări care pot duce şi la ciocnirea de clădirea din apropiere”, a explicat Emil Sever Georgescu, director științific în cadrul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Construcţii pentru digi24.ro.

După cutremurul din 1977 au fost impuse norme de siguranță care prevăd folosirea unor stâlpi de susținere de două ori mai groși pentru și mai multă siguranță.

„Nu putem avea aceleaşi pretenţii de la fiecare generaţie de clădiri, iar cele de dinainte de 1940 ştie toată lumea că acesta este motivul, lipsa lor de rezistenţă sau o rezistenţă întâmplătoare şi, de aceea, ne temem de ele”, spune Emil Sever Georgescu.

De asemenea, specialiștii au mai precizat că și o casă fără anumiți pereți, după o reamenajare, este mai puțin sigură în cazul unul cutremur mare.

Citește și – Cel mai periculos cartier din București în caz de cutremur. Harta clădirilor vulnerabile la seism

Ce să nu faci niciodată în timpul cutremurului

În timpul unui cutremur este indicat să rămâi în interior și să te adăpostești într-un loc sigur. În cazul în care locuiești la etajele superioare în niciun caz nu fugi spre scări sau spre lift pentru as ieși din bloc. Cel mai sigur loc în care te poți adăposti este sub o piesă de mobilier robustă. Sub masă, sub birou sau chiar sub pat, dacă este loc suficient. Este recomandat să te adăpostești la distanță de lucruri care ar putea cădea și te-ar putea răni.

De asemenea, nu ieși imediat din locul în care te-ai adăpostit, chiar dacă s-a terminat cutremurul. În cazul seismelor puternice pot urma replici cu o intensitate asemănătoare. Astfel este important să stai într-un loc sigur pentru câteva zeci de minute după producerea cutremurului.

Dacă ești afară în timpul unui cutremur cu magnitudine mare stai în spațiu cât mai deschis, departe de clădiri.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *