De ce Petre Roman nu mai vrea să audă de Ion Iliescu: “A fost un lucru îngrozitor”. Motivul pentru care s-a stricat relația dintre ei

Iată de ce nu mai țin legătura Petre Roman și Ion Iliescu!

Petre Roman, în vârstă de 77 de ani, și Ion Iliescu, în vârstă de 93 de ani, sunt doi lideri importanți din istoria României postdecembriste. Ei au colaborat și s-au înteles foarte bine, dar, la un moment dat, au hotărât să rupă orice legătură. Recent, fostul premier al țării a povestit de ce s-a răcit relația dintre el și Ion Iliescu, în urmă cu mai mulți ani.

Cum a devenit Petre Roman prim-ministru al României

Invitat în podcastul Altceva cu Adrian Artene, Petre Roman a povestit cum a devenit prim-ministru al României, după momentul decembrie 1989. El a spus că cel care l-a propus pentru această funcţie extrem de importantă a fost Silviu Brucan. Fostul analist politic i-a spus lui Ion Iliescu că Petre Roman este cel mai potrivit om pentru a ocupa funcția de prim-ministru al țării.

„Am avut curaj să devin premier atunci, să ştii. Nici prin cap nu îmi trecuse aşa ceva.

A fost o discuție foarte simplă. Silviu Brucan, care avea un cap politic absolut colosal – s-au spus multe prostii despre Brucan, absolut aiurea – reușise, avea sprijinul american, sprijinul lui Gorbaciov. Riscă foarte mult, dovadă că era în domiciliu forțat în momentul acela.

Se pregăteau să-l ucidă. Trăise în America atâția ani și știa democrația. A scris o carte importantă, care se numește ”Originile politice americane”, care este și acum o carte citată în America.

Şi Brucan i-a spus lui Iliescu – sigur că Iliescu mă cunoștea foarte bine – Iliescu zice: ”Acum ne trebuie un prim-ministru.”

Şi Brucan zice: ”Păi, el (Petre Roman – n.r.)”.

”E profesor, și-a făcut studiile în Franța, a trăit în democrație și mai presus de orice, are ceva care noi n-avem, are legitimitatea baricadei”

”Perfect!” Şi-mi zice Iliescu. Era să cadă cerul peste mine”, a povestit Petre Roman, la podcastul Altceva cu Adrian Artene.

Citește și Imposibil de recunoscut! Cum arăta Silvia Chifiriuc în tinerețe. Imagini de colecție cu soția lui Petre Roman când poza provocator!

Motivul pentru care s-a stricat relația dintre Petre Roman și Ion Iliescu

Petre Roman și Ion Iliescu au colaborat foarte mult de-a lungul anilor. Despre relația lor a vorbit fostul premier în podcastul realizat de Adrian Artene. Acesta a explicat de ce, în urmă cu ani, relația dintre ei s-a răcut și nu au mai ținut legătura.

”Nu, nu, nu! Între noi, relația s-a stricat rău de tot. La Mineriada aia din septembrie 1991, el a fost părtaș, până la urmă.

Tacit, tolerat nu știu cum, dar a fost un lucru îngrozitor. Ne-a dat înapoi cu cinci ani. Greşeala mea a fost ca eu trebuia să candidez la preşedinţie în 1992.

Era foarte posibil să fi câştigat pentru că aveam popularitate mai bună decât el atunci. A fost o prostie, asta a fost greşeala cea mai mare din cariera mea politică”, a dezvăluit Petre Roman.

Citește și Adevăratul motiv pentru care Petre Roman a divorțat de Mioara. Nu s-a sfiit să recunoască: “Am și eu dreptul“!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce educație își dorește Amalia Enache să-i ofere fiicei sale
9.5 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *