Foarte multe gospodine obișnuiesc să fiarbă apă caldă de la robinet pentru a găti paste sau orez. Și tu procedezi la fel? Ei bine, dacă da, află că acest obicei este greșit și trebuie să renunți imediat la el. Iată de ce să nu fierbi apă caldă de la robinet pentru a prepara pastele sau orezul. Specialiștii au spus clar!
Să fierbi apa caldă de la robinet nu este o idee bună. Fiind deja caldă, probabil că ai impresia că ea va ajunge mai repede în punctul de fierbere, dar se pare că acest lucru nu este adevărat.
Astfel, în bucătărie este întotdeauna recomandabil să utilizezi apă rece, asta pentru că apa caldă de la robinet poate fi contaminată cu bacterii. Da, ai auzit bine!
Potrivit specialiștilor, apa de peste 25 de grade Celsius poate fi încărcată cu microbi. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că înainte de a se încălzi, apa stagnează în rezervor.
Această stagnare provoacă coroziune. Aceasta este cea care face ca metalele să treacă în apă. Conform unor studii recente, apa la 25 de grade Celsius conține de două ori mai mult plumb decât apa la 15 grade Celsius. În plus, bacteriile se dezvoltă mult mai ușor în apa stagnantă. Astfel, ai toate motivele să folosești apă rece pentru gătit.
Te-ar mai putea interesa și Temperatura optimă pentru apa caldă. La câte grade trebuie setată centrală termică!
Atunci când gătești, asigură-te că apa de la robinet este foarte rece. Cum poți face acest lucru? Dă robinetul la maxim spre rece sau lasă apa să curgă circa un minut.
Cum poți fierbe apa mai repede fără să folosești apă caldă? Trucul este, pur și simplu, să pui un capac imediat ce pui oala pe aragaz. Ușor, nu-i așa? Condiția este ca acesta să i se potrivească la fix cratiței respective.
Te-ar mai putea interesa și Regula de aur pentru cel mai bun pilaf. Nu mai fierbe orezul în apă, ingredientul secret care face diferența!