De ce să nu pui detergenții și sticlele din plastic în dulapul de la chiuvetă. Pericolul la care te expui

Pot fi extrem de periculoase

Scris de: Oana Matei

19 Nov. 2023

De ce să nu pui detergenții și sticlele din plastic în dulapul de la chiuvetă. Pericolul la care te expui

Multe gospodine au obiceiul de a păstra detergenții și sticlele din plastic în dulapul de la chiuvetă, în ideea că sunt la îndemână atunci când fac curățenie. Însă, este important să știi că există anumite produse care nu ar trebui să se afle acolo din motive de siguranță.

Pericolul ascuns din dulapul de la chiuvetă

Ne uităm din ce în ce mai mult la etichetele produselor alimentare, dar rareori ne obosim să le citim, neștiind că pierdem detalii esențiale. De pildă, dacă sunt toxice, iritante, inflamabile sau corozive și recomandările lor de utilizare. Omițând aceste aspect, riscurile de a le folosi în mod necorespunzător sunt multiple: dermatite, alergii, iritații ale pielii și ochilor, probleme respiratorii, dureri de cap, greață, tulburări de vedere și chiar accidente la manipularea produselor inflamabile sau ingerări involuntare, în special copiii mici.

În primul rând, detergenții conțin substanțe chimice toxice în anumite situații, mai ales în contact cu alimentele. Chiar dacă acestea sunt ambalate în recipiente sigure, este posibil să se reverse, eliberând astfel cantități nesigure de substanțe chimice în încăpere. Aceste substanțe chimice pot provoca iritații și probleme respiratorii. Prin urmare, cel mai bine este să le ții într-un dulap separat, departe de alimente.

Expunerea la substanțe chimice periculoase

Mulți detergenți de uz casnic conțin substanțe chimice puternice, toxice și chiar corozive. Depozitarea lor în dulapul de la chiuvetă crește riscul de scurgeri accidentale. Inhalarea sau contactul cu aceste substanțe chimice poate provoca iritații cutanate, probleme respiratorii sau chiar intoxicații.

Reacții chimice nedorite

Amestecarea accidentală a diferitelor produse de curățat din dulapul de sub chiuvetă poate provoca reacții chimice nedorite și periculoase. De exemplu, atunci când amesteci o cantitate mai mare de amoniac cu una mai mică de clor o să se formeze azot și clorură de amoniu.

Dacă vei folosi mai mult clor, pe care vrei să îl amesteci cu amoniac, o să obții triclorură de azot, un explozibil foarte puternic. Gazele emanate pot provoca iritații severe ale ochilor, gâtului și plămânilor și pot fi periculoase pentru sănătatea noastră.

Un alt exemplu – acidul acetic și apa oxigenată, care nu trebuie amestecate sub nicio formă. În caz contrar, vei obține acid peracetic foarte coroziv, care îți poate irita sau chiar arde pielea destul de grav.

Vezi și Ingredientul minune din bucătărie care îți face casa lună. Locuința ta va străluci de curățenie, efectele sunt spectaculoase

Cum să le depozitezi în siguranță

Este recomandat ca produsele chimice să fie depozitate în dulapuri separate, departe de alimente. Toate produsele toxice să le ții într-un compartiment închis cu cheie, astfel încât să eviți orice fel de accident sau expunere accidentală.

Vezi și Amestecul care îți face parchetul să strălucească de curățenie. Ce trebuie să pui de fapt în apa cu care speli podeaua, trucul e genial

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *