De ce să nu pui zeamă de lămâie peste petele de pe hainele colorate. Greșeala pe care trebuie să o eviți

Află cum se scot petele de pe hainele colorate

Scris de: Oana Matei

15 Oct. 2023

De ce să nu pui zeamă de lămâie peste petele de pe hainele colorate. Greșeala pe care trebuie să o eviți

Mulți dintre noi folosim zeama de lămâie ca remediu natural pentru îndepărtarea petelor de pe haine. Însă, această practică poate avea efecte nedorite și duce la deteriorarea culorilor și a țesăturii hainelor colorate.  Află din articolul nostru motivele pentru care să nu folosești zeamă de lămâie pe hainele colorate.

Zeama de lămâie nu se aplică pe haine colorate

Una dintre greșelile comune pe care mulți le fac, atunci când încearcă să elimine petele de pe hainele colorate, este să folosească zeamă de lămâie. Iată de ce acest lucru poate fi o greșeală și cum să evitați acest pericol:

  • Zeama de lămâie are proprietăți puternice de decolorare datorită conținutului său de acid citric. Atunci când este aplicată pe haine colorate, acțiunea sa poate duce la estomparea și decolorarea culorilor, lăsând în urmă pete sau zone albicioase. Aceasta este o problemă majoră în special pentru hainele cu culori puternice sau delicate.
  • Dacă hainele tratate cu zeamă de lămâie sunt expuse la soare, acidul din lămâie poate interacționa cu razele ultraviolete și poate provoca decolorarea sau decolorarea zonelor respective.
  • Dacă ați aplicat zeamă de lămâie pe petele de pe haine și ați spălat ulterior articolele în mașina de spălat, acest lucru poate duce la reacții chimice nedorite cu detergentul și alte substanțe chimice utilizate în procesul de curățare. Acest lucru poate afecta eficacitatea spălării și poate duce chiar la deteriorarea hainelor.
  • Zeama de lămâie poate fi mai potrivită pentru anumite tipuri de pete sau țesături, dar poate face mai mult rău decât bine pentru hainele colorate. De asemenea este incompatibilă cu hainele din mătase sau lână, pentru că acestea pot fi deteriorate de acizii din lămâie.

Vezi și Trucul simplu pe care îl vei folosi mereu. Ce să pui în șifonier pentru ca hainele tale să miroase frumos mai mult timp

Cum scoatem petele de pe hainele colorate

Peroxidul de hidrogen:  este folosit pentru  a îndepărta petele de vin roșu de pe îmbrăcăminte. Combinat cu săpunul lichid, creează un produs puternic care vă ajută să îndepărtați acest tip de pete în câteva minute.

Amidonul de porumb: are aplicații dincolo de gastronomie. Capacitatea sa mare de absorbție îl face o resursă excelentă pentru îndepărtarea petelor de grăsime.

 Soluția de apă sărată încălzită: este eficientă în îndepărtarea murdăriei și a urmelor de iarbă, pe care spălarea doar cu detergent, nu le poate îndepărta.

Fixativ: poate elimina cu succes petele de produse cosmetice și a urmelor de pix sau creioane.

Săpun și apă rece: elimină petele proaspete de cafea și ceai.

Vezi și De ce miros hainele urât după spălare. Greșeala pe care trebuie să o eviți

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *