De ce se învârte câinele după coadă, de fapt. Specialiștii spun clar ce semnifică obiceiul, sigur nu te-ai fi gândit la asta

Care sunt explicațiile din spatele acestui comportament ciudat și amuzant totodată.
De ce se învârte câinele după coadă, de fapt. Specialiștii spun clar ce semnifică obiceiul, sigur nu te-ai fi gândit la asta

Câinii obișnuiesc să facă gesturi amuzante, aparent fără vreo explicație pentru stăpânii lor. Unul dintre cele mai des întâlnite, dar și nostime comportamente ale lor este învârtitul în jurul cozii. De-a lungul timpului, mulți s-au întrebat ce se poate ascunde în spatele unui astfel de comportament. Iată explicațiile specialiștilor.

De ce se învârte câinele după coadă, de fapt

Comportamentul patrupedelor a fost întotdeauna fascinant pentru oameni. Deși multe dintre obiceiurile câinilor rămân în continuare un mister, în ultimii ani au fost identificate motivele care stau în spatele câtorva dintre gesturile acestor animale de companie. Iar printre ele se numără și învârtitul în jurul cozii.

Citește și: Motivul pentru care câinele tău ascunde lucruri prin casă. Specialiștii spun ce se află de fapt în spatele acestui obicei

Stres și anxietate

În multe situații, alergatul în jurul cozii este un comportament inofensiv și normal pentru câini. Cu toate acestea, este important să fii atent la contextul în care acest comportament apare și să observi dacă există alte semne de neliniște sau disconfort asociate. În unele cazuri, câinii se pot învârti excesiv din cauza anxietății sau a unei tulburări obsesiv-compulsive, iar acest comportament poate necesita intervenție și consultare veterinară.

Cercetătorii susțin că în unele cazuri, acest comportament are în spate o lipsă de încredere a animalului, ca urmare a unor traume din trecut sau a unor abuzuri fizice sau psihice.

Vor să se joace

De asemenea, o altă explicație este aceea că patrupedul poate fi bucuros sau entizasmat și încearcă să își manifeste emoțiile pozitive prin intermediul acestui gest.

Câinii pot folosi mișcarea în jurul cozii și pentru a explora mediul înconjurător. Prin rotirea în jurul cozii, își pot analiza împrejurimile, pot mirosi diferite obiecte și pot avea o perspectivă mai bună asupra ceea ce se întâmplă în jurul lor.

Citește și: Fructe pe care nu ar trebui să i le dai niciodată câinelui tău. Sunt periculoase pentru el

Probleme de sănătate sau gestionarea energiei acumulate

Există însă și explicații care ne pot da de gândit. Unii câini pot avea probleme de sănătate. Mai exact, în anumite situații, patrupedul poate dezvolta comportamente repetitive, cumr ar fi rotirea înjurul cozii. De exemplu, unele tulburări neurologice sau de echilibru pot provoca mișcări repetitive sau circulare. Dacă observi că animalul tău are accest manifestă acest comportament în mod obsesiv sau neobișnuit, este cazul să iei în considerare vizita la un medic veterinar.

O altă teorie sugerează că învârtitul în jurul cozii ar putea fi o modalitate prin care câinii își gestionează energia acumulată. Câinii au nevoie de exercițiu și de eliberarea energiei pentru a se menține sănătoși și echilibrați din punct de vedere mental. Atunci când un câine nu are suficientă activitate fizică sau stimulare mentală, învârtitul în jurul cozii poate fi o formă de eliberare a energiei reținute, o modalitate de a se auto-stimula și de a-și satisface nevoile interne.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce a făcut Andreea Antonescu cu toate hainele din perioada Andre
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *