De ce se sfințesc ramurile de salcie de Florii. Semnificația specială pe care o au, de fapt

Tradiția legată de ramurile de salcie este una dintre cele mai importante de Florii. Aceste ramuri sunt păstrate de credincioși într-un loc curat
De ce se sfințesc ramurile de salcie de Florii. Semnificația specială pe care o au, de fapt

Sărbătoarea Floriilor este cea mai importantă din perioada Postului Mare, înainte de Paște, pe care anul acesta îl sărbătorim pe 16 aprilie. În Duminica Floriilor, pe 9 aprilie, credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri. Aceștia le respectă pentru a avea parte de liniște și sănătate. Iată de ce se sfințesc ramurile de salcie de Florii.

Ramurile de salcie se păstrează într-un loc special

Tradiția legată de ramurile de salcie este una dintre cele mai importante de Florii. Aceste ramuri sunt păstrate de credincioși într-un loc curat, de preferat lângă o icoană. Se spune că salcia are puteri nebănuite și în vreme de necaz sau boală va fi de ajutor celui care o folosește.

Citește și: Tradiția pe care o respectă cu sfințenie catolicii de Florii. Semnificații și obiceiuri pentru Duminica Floriilor

„O veche legendă ne spune că Maica Domnului, vrând să-și vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit, nu a putut să-și continue drumul. Asta din cauză că o apă mare i s-a ivit în cale. S-a rugat de toate buruienile s-o treacă apa, însă doar salcia a fost cea care a ajutat-o. Astfel, Maica Domnului a binecuvântat salcia. Asta pentru ca oamenii să o ducă la biserică, iar preoții să o slujească.

Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Iisus Hristos de mulțime, la intrarea în Ierusalim”, potrivit Doxologia.

De ce se sfințesc ramurile de salcie de Florii și ce este bine să faci cu ele

  • cei bătrâni ating cu ramurile bebelușii pentru a crește.
  • Ramul de salcie adus din biserică la Florii este „bun de dragoste”
  • În unele zone ale țării, ramurile de salcie se pun și la mormintele rudelor, în acest mod aceștia vor ști că se apropie Paștele.
  • De asemenea, unele persoane folosesc crenguțele de salcie pentru a se lega cu ele în jurul taliei, să nu-i doară mijlocul și să fie rezistenți la muncile câmpului ce vor urma.
  • În ziua de Florii se coc atâtea pâini de grâu câți membri are familia, dar pâinile variază ca formă și mărime conform vârstei celor din familie.
  • Pâinea preparată se gătește din aluat de grâu cu grijă și se ornează cu figuri sau cruci tot din același aluat. Pâinile se vor da de pomană celor săraci pentru a fi feriți de probleme și necazuri.

Tradiții și obiceiuri de Florii 2023

După terminarea slujbei fiecare participant va lua crenguțe de salcie acasă.

Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic și măslin cu care a fost întâmpinat Isus Hristos de mulțime, la intrarea în Ierusalim.

Citește și: Floriile catolice 2023. Ce e bine să faci în această duminică. Principalele tradiții și obiceiuri

Ramul de salcie adus din biserică la florii este bun de dragoste și cei bătrâni ating cu ei pruncii și pruncele pentru a crește.

De ce se sfințesc ramurile de salcie de Florii
De ce se sfințesc ramurile de salcie de Florii

Salcia luată acasă se păstrează la loc curat, lângă o icoană. Mulți țin în casă această ramură pentru a fi feriți de boli.

În unele zone ale țării se obișnuiește ca ramurile de salcie să fie puse și la mormintele rudelor.

Citște și: Zile libere de Paște 2023. Cât durează anul acesta minivacanța românilor

O veche legendă ne spune că Maica Domnului a vrut să-și vadă Fiul ce tocmai fusese răstignit. Nu a putut să-și continue drumul din cauză că o apă mare i s-a ivit în cale.

„S-a rugat de toate buruienile s-o treacă apa, însă doar salcia a fost cea care a ajutat-o. Astfel, Maica Domnului a binecuvântat salcia ca oamenii să o ducă la biserică. De asemenea, preoții să o slujească”, precizează Doxologia.ro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *