De ce uităm? Ce se întâmplă în creierul unei persoane care nu îşi aminteşte ce tocmai voia să spună

De ce uităm. Aceasta este o întrebare ce apare frecvent și de multe ori ridică unele semnale de alarmă. Specialiștii ne spun când ar trebui să ne alarmăm și ce se întâmplă în creierul nostru când uităm.
De ce uităm? Ce se întâmplă în creierul unei persoane care nu îşi aminteşte ce tocmai voia să spună

Ni se întâmplă frecvent să facem mai multe lucruri în același timp și să ne simțim copleșiți de sarcini. Asta ne poate face să uităm ce am vrut să spunem. De ce uităm? Oricât am vrea să ne amintim, nu ne mai vine în minte ideea pierdută.

Iată ce se întâmplă în creier când uităm ce urma să spunem și când este timpul să ne facem griji. Unul dintre semnele inconfundabile ale demenței senile este când folosirea cuvintelor obișnuite sau efectuarea sarcinilor de zi cu zi devin „misiune imposibilă”.

Deci, faptul că uităm ar trebui, teoretic, să fie un semnal de alarmă. Dar nu e chiar așa. Potrivit experților, uitarea a ceea ce urma să spuneți sau să faceți se întâmplă adesea când sunteți implicat în mai multe activități în același timp. Astfel, creierul poate deveni confuz.

De ce uităm: când e consumul de energie prea mare

A avea aceste lacune mentale poate provoca îngrijorare. Însă experții spun că este ceva extrem de comun ca atunci când consumi prea multă energie mentală pentru două activități, una dintre ele să treacă automat pe planul al doilea.

Aparent, cei tineri pot experimenta mai des uitarea a ceea ce aveau de gând să spună. Asta este explicată de specialiști prin faptul că la vârste mai tinere, creierul nu este exersat suficient. În alte cuvinte, nu are destulă experiență.

Atunci însă, se ridică o altă întrebare: de ce uităm și la vârste mai înaintate?

 „Ar putea fi din cauza faptului că te gândeai la cuvintele pe care voiai să le spui și la altceva în același timp. Sau poate te concentrai să asculți în timp ce încercai să te gândești ce să spui”, explică specialiștii în portalul de specialitate The Conversation.

Creierul uneori nu poate face mai multe lucruri deodată

Ei spun că uneori creierul nu poate face două lucruri complicate în același timp. Sau este posibil să nu ai suficientă energie mentală pentru a le face pe amândouă în același timp. Cel mai bun lucru pe care îl poți face atunci este să respiri adânc și să te relaxezi. Este posibil ca atunci când vei avea mai multă energie, să revină ideea, notează viviendoencasa.mx.

De altfel, specialiștii spun că toți uităm din când în când câte ceva. Rătăcim un obiect, ne pierdem ideea sau uităm ce am vrut să spunem. Dar ceea ce separă uitarea obișnuită de cea care poate fi cauzată de demență este capacitatea de a ne întoarce pe pași pentru a găsi lucruri pe care le-am rătăcit. Când această capacitate dispare, ar putea fi un indiciu al demenței.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.8 15 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *