De la ce vârstă poate să stea copilul pe locul din față din mașină. Aspectul menționat clar în lege

Ce spune legea
De la ce vârstă poate să stea copilul pe locul din față din mașină. Aspectul menționat clar în lege

De la ce vârstă poate să stea copilul pe locul din față din mașină. Călătoriile cu copii în mașină presupun o mai mare responsabilitate din partea celui sau celei care se află la volan. O prudență crescută și o atenție la trafic mai mare sunt condiții esențiale pentru o călătorie în siguranță. Dar de multe ori, adulții aleg să le pună viața copiilor în pericol, permițându-le celor mici să se așeze pe scaunul din față, fără a le păsa de eventualele consecințe grave. Iată ce scrie în lege privind transportul celor mici pe scaunul pasagerului din față.

De la ce vârstă poate să stea copilul pe locul din față din mașină

Din ignoranță, teribilism, sau pur și simplu din necunoașterea legii, părinții aleg să își pună copiii în pericol, lăsându-i să meargă pe locul din față al autovehiculului. Legea este clară în acest sens, iar nerespectarea ei poate duce la amenzi usturătoare și puncte de penalizare.

Așadar, potrivit HG 11/2015, principalele reguli pe care orice părinte trebuie să le știe sunt următoarele:

  • ART 97 – alin 1 – Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
  • (1.2) Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
  • (1.9) Transportul copilului în condiţiile prevăzute la alin. (1.8) se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

Copiii, așezați în mașină în funcție de înălțime

Prin urmare, după schimbarea legii în 2015, copiii în vârstă de până la 3 ani pot fi transportați doar în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță (scaun special pentru copii, omologat, împreuna cu centurile acestuia), excepție făcând transportul public și taxiurile.

Copiii trebuie așezați în mașină în funcție de înălțime. Astfel, potrivit noii legi, copiii de până la 1,35 m nu mai pot fi transportați decât în scaune speciale, pe bancheta din spate sau pe scaunul din față, doar dacă este dezactivat airbagul frontal corespunzător locului, iar în acest caz, scaunul trebuie orientat invers față de direcția de mers.

Pe scaunul din față au voie doar copiii mai mari de 12 ani și care să fie mai înalți de 1,50 m.

Chiar și în aceste condiții, noi vă recomandăm să amânați cât mai mult acest moment și asta pentru că, potrivit statisticilor, pasagerul din față este cel mai vulnerabil la traumatisme în cazul unui accident.

Ce amenzi primesc cei care nu respectă legea

În cazul nerespectării obligațiilor privind transportarea minorilor, șoferii pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei (patru sau cinci puncte-amendă). În plus, șoferii prinși transportând copii fără să respecte prevederile legale în vigoare primesc și trei puncte de penalizare.
9.6 5 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.