De la ce vârstă se face vaccinul HPV. Tot ce trebuie să știi

Cele mai frecvente opt tulpini de HPV (16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58) sunt responsabile de aproximativ 90% dintre cancerele de col uterin
De la ce vârstă se face vaccinul HPV. Tot ce trebuie să știi

Vaccinul HPV este unul extrem de important, iar femeile trebuie să ia în considerare neapărat să îl facă. Vârsta la care acest vaccin se face este și ea importantă, iar pentru a afla mai multe despre acest subiect, vedeți mai jos toate detaliile despre acest subiect. Iată mai jos de la ce vârstă se face vaccinul HPV.

Totul despre vaccinul HPV

Cele mai frecvente opt tulpini de HPV (16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58) sunt responsabile de aproximativ 90% dintre cancerele de col uterin. De aceea acest vaccin este unul extrem de important, mai ale că este vorba despre sănătatea și viața voastră.

În țara noastră, vaccinarea anti HPV este inclusă în Calendarul National de Imunizare pentru fetele din grupa de vârstă 11 – 14 ani. Fostul Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, anunța în urmă cu câțiva ani,  că vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete.

Astfel că, a fost extinsă grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită anti-HPV,  astfel încât să fie incluse fetele cu vârsta între 14 – 18 ani. Până acum, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

„România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin. Acesta este  provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV.

De la ce vârstă se face vaccinul HPV
De la ce vârstă se face vaccinul HPV

Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin. De aceea am extins categoria de vârstă. Astfel încât,  mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit.

În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare. La această schemă nu au avut acces la momentul potrivit”, a declarat fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă.

Atunci când părinții sau reprezentanții legali ai copiilor decid ca aceștia să facă vaccinul, ei trebuie să trimită o cerere către medicii de familie. Aceste cereri sunt centralizate în ordine cronologică.

Câte doze de vaccin s-au utilizat în 2022

S-a decis că în primele 6 luni ale anului trecut, au fost utilizate 52.066 de doze de vaccin împotriva HPV. Asta s-a întâmplat în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății.

  • Pentru imunizarea persoanelor de până la 14 ani sunt necesare două doze.
  • Vaccinarea împotriva HPV este gratuită. Aceasta se realizează în cabinetele medicilor de familie. Vaccinul este făcut de fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, pe baza solicitărilor depuse.

„În perioada 1 ianuarie 2022 – 31 iulie 2022, au fost înregistrate la cabinetele medicilor de familie un număr de 30.201 solicitări de vaccinare. Este vorba de 16.545 solicitări la vaccinarea anti HPV pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 – 14 ani și 13.665 solicitări la vaccinarea anti HPV pentru fetele între 15-18 ani. Rezultatele vin potrivit raportului privind vaccinarea anti – HPV. Acesta a fost  realizat de către Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin. Ministerul Sănătății încurajează părinții să solicite informații medicilor de familie. De asemenea să solicite medicilor  celor de specialitate cu privire la beneficiile acestui tip de vaccinare”, sunt informațiile apărute pe site-ul Ministerului Sănătății.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Familia Măruță se pregătește pentru un nou film, după succesul înregistrat de "Tati part-time"
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *