Detalii neștiute despre Narcisa Suciu. Ce îi place să facă în pauzele dintre concerte și care e povestea primei sale cărți: ”Era noaptea de Revelion” VIDEO EXCLUSIV

”Ideea cărții mele este ceva ce făceam și în vremea aia și se numea Oracol”

În urmă cu aproape trei ani, Narcisa Suciu lansa prima ei carte, ”Mamă, povestește-mi despre tine”, concepută astfel încât să răspundă la toate întrebările pe care le avea fiica ei, Daria, legate de bunicii materni. Până la acel moment, artista nu a vorbit niciodată despre pasiunea ei pentru scris, mărturisind, în exclusivitate pentru EGO.ro, că nici acum nu se consideră scriitoare, ci doar o persoană care și-a dorit să aștearnă pe foaie propriile gânduri.

”Am fost un copil care a citit foarte mult”

Publicul a cunoscut-o pe Narcisa Suciu prin intermediul muzicii, iar acum și-a completat imaginea și citindu-i cărțile. La rândul ei, artista se identifică cu muzica, iar scrisul îl practică în pauzele dintre concerte. Acum nici nu se pune în discuție o nouă carte, căci următoarele luni sunt extrem de pline pentru ea.

”Sunt cu treabă. Îmi pregătesc turneul de primăvară. O să încep cu partea de vest a țării, cu Cluj, Oradea, Arad, Timișoara, apoi o să cobor spre Craiova, Râmnicu Vâlcea. Mă pregătesc pentru spectacolele astea pentru că în turneul de iarnă nu pot să cânt, firește, ”Mociriță cu trifoi” și ”Câmpuri aurii”, o să fac asta în turneul din primăvara asta, care o să fie înainte de Florii și apoi după Paște”, ne-a explicat Narcisa Suciu.

Așa că, în momentul în care a decis să scrie cartea ”Mamă, povestește-mi despre tine” era după turneul de Crăciun, chiar în noaptea dintre ani, iar ”focul” a fost atât de mare încât a terminat de așternut toate gândurile într-un timp record, de doar câteva zile.

”Era noaptea de Revelion. Eram în Finlanda pentru că noaptea de Revelion era ziua cățelului meu, se născuse pe 31 seara, și cât l-am avut am fost cu el în fiecare 31 decembrie. Pentru că Daria nu era acasă, mi-a trecut prin minte feluri în care ea mă întreabă despre mine, despre mama mea, și am început să scriu pur și simplu în noaptea aia. Dacă țin bine minte, cam pe 3 sau pe 6 ianuarie a fost gata cu tot ce am scris. Inspirația mea nu a fost nici în Toscana, nici în vârf de munte, nici în pădure, ci a fost în discuțiile avute cu fiica mea”, ne-a povestit artista.

A ajutat-o foarte mult și faptul că și-a petrecut toată copilăria în preajma cărților, ceea ce a făcut ca în clipa în care să își dorească să pună pe foaie toate gândurile, cuvintele să îi vină de la sine.

”Eu am fost un copil care a citit foarte mult, dar pe vremea când eu eram mică nu erau multe alte lucruri de făcut, în sensul că ori eram afară și băteam mingea, săream coarda, jucam elasticul, ori citeam. Că se întâmpla să ne zică părinții să mai punem mâna pe o carte”.

Narcisa Suciu făcea întrecere cu copiii din fața blocului pe numărul de cărți citite

Artista face parte din acea generație în care competiția dintre copii se dădea nu doar pe terenul de joacă, ci și pe numărul de cărți citite de la biblioteca orașului sau din colecțiile părinților.

”La noi în scară erau foarte mulți copii cam de aceeași vârstă și aveam vecini care îmi erau colegi de clasă și era un fel de întrecere între noi: cine citește mai mult, cine ia mai multe cărți de la bibliotecă. Citeam foarte mult. Încercam să scriu, dar mi se părea că nu pot să mă ridic la nivelul autorilor pe care îi citeam. Nici în ziua de azi nu cred că aș putea, tocmai de aceea nu am scris beletristică, la asta nu cred că mă pricep, dar ideea cărții mele este ceva ce făceam și în vremea aia și se numea Oracol. Este asemănător cu Oracolul ce am făcut eu acolo”, a mai completat artista.

Atât de mult i-a plăcut să citească, dar și să aibă o bibliotecă impresionantă acasă, încât în momentul în care a început să împrumute din cărți, și-a făcut un soi de ștampilă cu care își semna fiecare carte, încercând astfel să se asigure că nu o pierde.

”Mi-am făcut un fel de ștampilă și mă semnam pe fiecare carte. Chiar de curând mi-am amintit că am împrumutat vreo cinci sau șase cărți unui prieten de aici, care locuiește undeva în afara Bucureștiului, și care mi-a dat la schimb niște casete video, care sigur astăzi nu îi mai trebuiesc nimănui, dar mie tare mi-ar trebui înapoi cărțile alea și nu le-am mai văzut niciodată. Nici nu mai țin minte exact ce i-am dat, țin minte sigur că era ”Arta conversației” și mai mult nu mai știu ce era. De la bibliotecă nu am luat niciodată o carte fără să o duc înapoi. Ne duceam tot timpul la bibliotecă și era o laudă pe cât de multe cărți am dus înapoi, cât de bogată este fișa de lectură. Plus că aveam o bibliotecă mare acasă. Și acum am o bibliotecă foarte mare”.

Citește și: Narcisa Suciu se retrage din muzică și showbiz? Ce spune artista despre viitor: “Este o variantă pentru mine” VIDEO EXCLUSIV

În momentul de față nu mai este la fel de des întâlnită o astfel de practică, însă Narcisa Suciu o păstrează cu ajutorul fiicei sale. Daria este la fel de pasionată de citit, iar acum își fac recomandări una alteia.

”Acum nu mai locuim împreună, dar ea în momentul ăsta citește mai mult decât citesc eu în momentul ăsta. Și îmi recomadă ce citește, eu fac la fel. Eu citesc multă mitologie și eu îi recomand mitologie, nu ”Legendele Olimpului”, ci mitologie, dar e musai și ”Legendele Olimpului”, oricine trebuie să înceapă de acolo. De exemplu, ultima carte pe care eu i-am recomandat-o și pe care i-am cumpărat-o se numește ”The God is in every women” și este vorba de arhetipurile femeilor, inspirate din mitologie. Cam asta este ultima carte despre care am discutat să ne-o împrumutăm, mă rog, să i-o dau eu”, a mai completat Narcisa Suciu pentru EGO.ro.

Video: Cătălin Shadi Sîrbu

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *