Diferențele importante dintre untură și ulei vegetal. Mihaela Bilic a explicat care variantă este mai sănătoasă

Nutriționistul a spus clar!
Diferențele importante dintre untură și ulei vegetal. Mihaela Bilic a explicat care variantă este mai sănătoasă

Românii, care locuiesc la țară, folosesc adesea untura la prăjit sau la prepararea anumitor mâncăruri. Însă, unii oameni sunt de părere că ea nu este sănătoasă, ci preferă uleiul vegetal. Mulți asociază untura cu colesterolul rău sau cu problemele cardiace. Dar, totuși, ce spun specialiștii despre ea, dar despre uleiul vegetal? Iată ce a mărturisit, de curând, nutriționistul Mihaela Bilic!

Untura sau uleiul vegetal? Care variantă este mai sănătoasă

În urmă cu câțiva ani de zile, oamenii de la sate foloseau untura de porc la prăjit sau la prepararea anumitor mâncăruri sau chiar prăjituri. Ulterior, au apărut uleiul de canola și cel de floarea-soarelui, iar acestea au lăsat untura oarecum în urmă și cu reputația de a fi nesănătoasă.

În zilele noastre, majoritatea oamenilor cred cu tărie că uleiul vegetal este mai sănătos decât untura. Se pare că logica dictează că ceva care provine dintr-o sămânță ar trebui să fie mai bun decât ceva care provine de la un animal. Dar care este, de fapt, adevărul?

Nutriționistul Mihaela Bilic a spus clar

Ei bine, medicul nutriționist Mihaela Bilic și-a spus părerea, iar răspunsul este contrar credinței populare: untura este mai sănătoasă decât uleiul vegetal. Iată și explicația specialistului!

”Calorii multe obținem oricum, cu ulei vegetal se produc, prin prăjire, multe grăsimi trans care, atenție, cresc imediat colesterolul rău în sânge.

Dacă prăjim în untură, nu apar grăsimile periculoase trans, dar aducem o cantitate mare de colesterol prin mâncare. Facem comparația. Visăm la o porție de cartofi prăjiți. Dacă îi pregătim acasă, cel mai bine ar fi să folosim untură”, a precizat nutriționistul Mihaela Bilic.

Citește și Ce poți să faci cu uleiul folosit la prăjit. 3 moduri nebănuite în care îl poți integra în gospodărie!

Uleiul vegetal, un pericol pentru sănătate?

Potrivit experților, untura este mai sănătoasă decât uleiul vegetal, deoarece are grăsimi mononesaturate, ceea ce o face mai stabilă atunci când este supusă la căldură și mai greu de oxidat.

Pe de altă parte, uleiul este polinesaturat, ceea ce face ca acesta să se oxideze ușor atunci când este încălzit și să conțină substanțe inflamatorii și toxice. Aceste substanțe chimice pot provoca boli de inimă și cancer.

Această problemă nu apare în cazul unturii de porc sau al uleiurilor nerafinate, cum ar fi uleiul de cocos, untul și uleiul de măsline.

Citește și Cum alegi corect uleiul de măsline. Ce aciditate trebuie să aibă, care este de fapt cel mai bun!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *