Dulceață din flori de salcâm, rețeta veche. Cât timp se lasă la fiert de fapt și ce ingredient trebuie să adaugi neapărat

Rețeta simplă și delicioasă

Scris de: Oana Matei

16 Mar. 2023

Dulceață din flori de salcâm, rețeta veche. Cât timp se lasă la fiert de fapt și ce ingredient trebuie să adaugi neapărat

La început de vară, în fiecare an, florile de salcâm ne încântă cu parfumul lor divin, dar ceea ce știm mai puțin, este că florile de salcâm sunt foarte plăcute și la gust. Florile de salcâm sunt comestibile și sunt delicioase în preparate precum dulcețuri, jeleuri, siropuri, șerbeturi, cidru și chiar salate. De asemenea mierea de salcâm, știm cu toții cât de gustoasă și aromată este. Dacă nu știai despre utilitatea florilor de salcâm în gastronomie, citește în rândurile care urmează cum se prepară dulceață de flori,  după o rețetă veche tradițională.

Cum se face dulceața de flori de salcâm? Cum se aleg florile de salcâm?

Florile de salcâm se recoltează în timpul înfloririi. Se rupe din inflorescența floare cu floare. Se usucă la umbra într-un singur strat. Frunzele de salcâm se culeg pana la înflorire sau in timpul înfloririi. Florile de salcâm pot fi deschise dar nu ofilite. Florile nu se recoltează din zone poluate sau unde este trafic intens. Dulceața din flori de salcâm este o delicatesă destul de apreciată pentru aroma sa parfumată.

Ingredientele necesare pentru dulceața de flori de salcâm:

  • 300 grame flori de salcâm
  • 700 grame zahăr
  • 700 mililitri apă
  • 1 lămâie
  • extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat

Mod de preparare:

  1. Florile de salcâm, proaspăt culese se aleg de pe tije.
  2. Se pun florile într-un bol și se spală în 2-3 ape.
  3. Într-o strecurătoare se scurg florile, apoi se zvântă cu un ștergar și se lasă la uscat pe o suprafață plană, pentru 20 -30 de minute.
  4. Într-o crăticioară se amestecă apa cu zahărul, extractul de vanilie și cu sucul de lămâie.
  5. Se fierb ingredientele până se formează siropul, timp 12-15 minute. Siropul se verifică dacă este suficient legat prin picurarea pe o farfuriuță: dacă picăturile își păstrează forma înseamnă că este bine făcut.
  6. Dup ce siropul s-a legat, se adaugă florile de salcâm. Se amestecă ușor și se pun din nou la fiert, pentru 4-5 minute.
  7. Se acoperă cratița cu un prosop de bucătărie ud. Dulceața se lasă la răcorit, ideal până ziua următoare.
  8. După ce s-a răcit complet, dulceața se transferă în borcane sterilizate. Doar gemurile și marmeladele se îmbuteliază fierbinți, dulceața se îmbuteliază rece.

Beneficiile florilor de soc

Datorită conţinutului bogat de flavonoide, glucozide, tanin şi uleiuri esenţiale, florile de salcâm sunt folosite în scop terapeutic pentru tratarea mai multor boli. Iată câteva dintre cele mai cunoscute beneficii pe care le au florile de salcâm asupra organismului uman:

  •  proprietăți antitusive
  • adjuvant în tratarea insomniei
  • remediu împotriva stresului
  • ameliorează nevralgiile dentare
  • tratarea afecțiunilor digestive

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Lavinia Pîrva și Ștefan Bănică, apariție surpriză la un eveniment monden
10 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *