El este „Mini Einstein” de pe TikTok. Are 5 ani, suferă de autism, dar uimește cu memoria lui. Scrie în 10 limbi şi enumeră toate ţările şi capitalele lumii

Videoclipurile cu copilul de numai cinci scriind sau vorbind în 10 limbi au devenit virale pe internet.
El este „Mini Einstein” de pe TikTok. Are 5 ani, suferă de autism, dar uimește cu memoria lui. Scrie în 10 limbi şi enumeră toate ţările şi capitalele lumii

Un copil de numai cinci ani scrie în 10 limbi diferite și a învățat să citească înainte să poată merge. El este „Mini Einstein” de pe TikTok și suferă de autism.

Când Sebastian Esposito, din Albuquerque, New Mexio, avea 18 luni, a devenit obsedat de un puzzle cu litere din lemn. El a început să scrie cuvinte precum pisică sau câine. Astfel, a scris mai mult de 200 de cuvinte până la vârsta de doi ani. De asemenea, a învăţat întregul alfabet chirilic.

Sebastian are o abilitate numită hiperlexie, adică are capacitatea de a citi cu mult înaintea celorlalți copii de vârsta lui. Micuțul are o fascinație pentru cifre sau litere și a fost, de asemenea, diagnosticat cu autism.

A învățat alfabetul grecesc, german, turc sau armean

Acum are cinci ani și este la grădiniță, unde colegii săi încă învață alfabetul. Sebastian citește, a memorat alfabetul grecesc, german, armean și turc și poate recita pe de rost întregul tabel periodic al elementelor. Deși nu poate, totuși se străduiește să își lege șireturile.

Tatăl lui, Ryan Esposito, de 30 de ani, este lucrător la mină și locuiește cu soția sa și fiica ei dintr-o relație anterioară. „Fiecare părinte crede că copilul lui este special. Dar știam că Sebastian e cu adevărat special. Când a început să scrie cuvintele invers, m-am gândit că poate era un extraterestru. Și a preluat toate aceste cuvinte atât de repede! A fost incredibil”, spune el.

mini einstein
Sebastian Esposito avea 18 luni când a devenit obsedat de un puzzle cu litere

„Credem că are o memorie fotografică. Orice vede, el păstrează în cap și nu uită niciodată.” Sebastian a fost diagnosticat cu autism, o dizabilitate de dezvoltare care afectează modul în care oamenii comunică și interacționează cu lumea exterioară.

El este „Mini Einstein” de pe TikTok

Familia lui Sebastian a început să posteze videoclipuri cu el online. Motivul a fost acelade a crește gradul de conștientizare asupra afecțiunii lui. Ei nu se așteptau niciodată ca videoclipurile scurte să devină virale. Unele au înregistrat aproape 20 de milioane de vizualizări.

Filmulețele populare pe TikTok sunt postate sub numele @litttle.einstein și îl arată adesea scriind un întreg alfabet sau fiecare font pe Microsoft Word. Altele îl arată enumerând toate țările și capitalele din lume, din memorie.

„El poate enumera fiecare țară din lume și steagul lor, capitalele lor și unde se află. El poate distinge o țară din schiță. Este genial să-l vezi înflorind așa. Nu simțim că merităm o asemenea binecuvântare. Încercăm doar să conștientizăm despre starea lui, pentru că și noi, ca familie, îl privim diferit din cauza felului în care este”, spune Ryan.

„Sebastian nu prea poate vorbi cu cuvintele lui, este destul de greu pentru el. Are toate aceste gânduri, dar se luptă să comunice în acest fel. Are o minte uimitoare, dar trebuie să noteze ca să poată spune exact cum se simte”, mai spune tatăl lui.

„Dacă cade și se rănește, îi este greu să ne anunțe, așa că poate fi foarte dificil. Vrem ca oamenii să știe că fiecare copil este diferit. Dar toți sunt geniali. Sebastian nu se poate încălța singur, dar știe să scrie în rusă – și asta e în regulă.”

Probleme la nașterea lui

Nașterea lui a fost una dramatică, copilul rămânând blocat pe canal minute în șir. Bărbatul își amintește că a fost cea mai proastă zi din viața lui când au început să sune alarmele și l-au scos afară din salonul în care soția lui năștea. După ce viața mamei și a copilului au fost amenințate, cei doi au supraviețuit. Însă, își amintește bărbatul, când l-au chemat să taie cordonul ombilical, copilul era vânăt și „nici nu părea viu”. Sebastian a fost plasat la un ventilator în unitatea de terapie intensivă de la Spitalul Presbiterian din Albuquerque, unde a rămas timp de nouă zile.

Lui Ryan i s-a spus că fiul său va avea probabil probleme semnificative de dezvoltare.  „Am vrut doar să fie bine. M-am bucurat că el și mama lui au supraviețuit”, a spus el.

Sebastian a început să se târască abia când avea nouă luni și nu a început să meargă până la vârsta de aproape doi ani, scrie dailymail.co.uk.

În ciuda problemelor cu întârzierea vorbirii, bebelușul perceptiv a fost ușor de antrenat la oliță, deoarece părinții săi au început să folosească litere de lemn pentru a-i scrie instrucțiunile. „Deoarece are vorbirea întârziată, aceste jocuri și puzzle-uri sunt modul în care pot comunica cu fiul meu. Așa l-am antrenat noi la oliță. Noi i-am notat. I-am spus să facă pipi și să facă apoi în toaletă. Noi scriem întrebări precum ce voia să mănânce și el ne spunea. Acum poate să ne spună orice cu cuvinte scrise. Așa l-am învățat noi.

Semnele specifice de autism

  • Reacțiile la miros, gust, aspect, simțuri sau sunete neobișnuite
  • Dificultate de adaptare la schimbările din rutină
  • Imposibil de a repeta sau de a imita ceea ce li se spune
  • Dificultate în exprimarea dorințelor folosind cuvinte sau mișcări
  • Incapabilitatea de a discuta despre propriile sentimente sau despre ale altora
  • Dificultate în manifestarea afecțiunii precum o îmbrățișare
  • Preferința dea fi singur și evitarea contactului vizual
  • Dificultate de a relaționa cu alte persoane
  • Imposibilitatea de a privi obiecte atunci când alții arată spre ele

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Câte diplome are Ramona Olaru, de fapt
9.7 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *