Elisabeta Lipă dezvăluie produsul pe care nu l-ar mai mânca niciodată. Cu toții îl avem în meniu aproape zilnic. „Asta am avut în meniu atâția ani” VIDEO EXCLUSIV

„Mâncarea de atunci, produsele, nu se compară cu produsele din ziua de azi"

Viața unui sportiv de performanță nu înseamnă doar antrenamente, sacrificii și compromisuri, ci și un regim alimentar foarte bine pus la punct. Dacă în 2023 este relativ mai ușor pentru sportivii de performanță din punct de vedere al suplimentelor, al alimentelor pe care să le consume, la începutul anilor ’80 nici nu visau la vreo diversificare. Elisabeta Lipă mărturisește în exclusivitate pentru EGO.ro că din acest motiv, în momentul de față, nici nu poate să mai simtă mirosul de piept de pui pe grătar sau alte preparate care au acest aliment în compoziție.

Elisabeta Lipă, detalii mai puțin știute din viața sportivilor

Ani la rândul, meniul marei canotoare a României s-a bazat pe piept de pui, pregătit în diferite moduri, cel mai frecvent însă pus pe grătar. Nu exista masă din zi fără ca acest produs să nu fie prezent. Conștient totuși de regimul alimentar de care avea parte Elisabeta Lipă și colegii mei, antrenorul o lăsa să consume și alte preparate, înclusiv dulciuri în unele zile.

„Puteam să mâncâm și dulciuri pentru că aveam trei mese pe zi, plus gustări între mese. Pentru un sportiv să mănânce, două-trei prăjituri, nu este o problemă. Pentru cei care nu fac antrenamente grele, nu transpiră, nu se obosesc la modul general, este o problemă când mănâncă dulciuri. Dar la un sportivul nu este același lucru. Un sportiv poate să mănânce orice, dar trebuie să mănânce cu măsură”, ne-a declarat Elisabeta Lipă, completând că de când este la cârma Federației de Canotaj încearcă să facă tot posibilul ca sportivii să nu aibă parte de același regim alimentar ca al ei.

„Mâncarea de atunci, produsele, nu se compară cu produsele din ziua de azi. Așa că acum vin nutriționiștii în sprijinul sportivilor cu, nu aș putea spune dietă, ci aș spune un meniu adecvat sportului de performanță, care să-i facă bine sportivului. Iar statul român niciodată nu poate suporta toate cheltuielile unui sportiv, care atunci când se luptă pentru cea mai prețioasă și cea mai grea medalie, trebuie să știe că medalia atrage și niște costuri enorme. Pentru asta avem nevoie de specialiști, avem nevoie de parteneri care să vină în sprijinul nostru cu produse de calitate”.

Citește și De ce nu aruncă Elisabeta Lipă cutiile de carton și pungile din casă. Poate fi o atenționare și pentru tine. „Nu poți să faci retur” VIDEO EXCLUSIV

„Nu mai suport și nu mai mănânc”

Trăind pe propria piele tot ce a avut legătură cu meniul din cantonamente și nu numai, Elisabeta Lipă încearcă să atragă câți mai mulți colaboratori, specialiști pe partea de nutriție sportivă, tocmai pentru ca actualii campioni ai României să nu rămână cu sechele pe viață așa cum s-a întâmplat în cazul ei.

„Nu mai suport și nu mai mănânc, și mă ia cu fiori pe șira spinării când văd pieptul de pui la grătar. Poate să fie el oricât de bun, numai când îl văd în farfurie mă blochez. Oricât de tare mi-ar fi foame”, a mai povestit Elisabeta Lipă pentru EGO.ro, justificând faptul că în perioada în care era sportiv de performanță și participa la Jocurile Olimpice, nu exista un buget prea mare pentru alimentația sportivilor.

Nu există nici în ziua de azi, însă din fericire acum sunt multe brand-uri care vor să-și asocieze imaginea cu sportivii premiați ai României.

„Asta am avut în meniu atâția ani: grătar, piept de pui. Vită nu prea mâncam pentru că sportivii în general nu prea mănâncă vită, doar piept de pui că era cel mai sigur. Nu-l mai suport”.

Citește și Motivul pentru care Elisabeta Lipă nu poartă tocuri. Prin ce a trecut la JO de la Atena din 2004: „Ne-a urcat pe niște tocuri de 10 centimetri” VIDEO EXCLUSIV

Video: Daniel Bălan

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
8.5 15 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *