Fasolea bătută cu ceapă călită este una dintre cele mai căutate rețete de post. De ce? Pentru că se prepară ușor, mai mult durează fierbere fasolei, și este un fel de mâncare pe cât de gustos, pe atât de sățios. Pe o felie de pâine și o salată de murături asortate alături, fasolea bătută este un deliciu în perioada de post și nu numai. Pentru această rețetă aveți nevoie de boabe de fasole bine fierte, ceapă, sare și pastă de tomate.
Cum se fierbe fasolea boabe corect
Pe lângă multitudinea de beneficii, fasolea boabe este contraindicată pentru consum persoanelor care suferă de boli ale stomacului sau al colecistului.
Un alt efect secundar al consumului de fasole este balonarea. Fasolea conține un tip de zaharuri numite oligozaharide. Acestea nu sunt descompuse în întregime în tractul digestiv.
Astfel, lactoza nedigerată ajunge în colon unde fermentează, producând acele neplăcute ”gaze”. Dar există metode de gătire ale boabelor de fasole care reduc producerea acestor neplăcute balonări:
- Metoda clasică este aceea de a înmuia boabele de fasole cu 12 ore înainte de a fi preparată. Apa se schimbă la fiecare 3 ore, apoi de 2-3 ori în timpul preparării.
- O altă metodă este adăugarea de condimente și ierburi aromatice care reduc producerea de gaze intestinale: chimen, ghimbir, ceapă, semințe de fenicul
- În general, atunci când consumați alimente cu conținut crescut de fibre, beți mai multă apă.
- Un alt truc este adăugarea unei lingurițe de bicarbonat de sodiu la 2,5 litri de apă în care se înmoaie fasolea. De asemenea, bicarbonatul ajută la reducerea timpului de fierbere al fasolei.
- O recomandare este atunci când fierbeți fasole, să fierbeți o cantitate mai mare de fasole. Este util atunci când doriți să preparați repede o mâncare de fasole doar decongelați cantitatea dorită și economisiți timp prețios.
Ingrediente
- 500 grame boabe de fasole fierte
- o ceapă galbenă de mărime medie
- 2 căței de usturoi
- 2 linguri pastă de tomate
- ulei pentru călit ceapa
- sare, piper
Mod de preparare
1. Boabele de fasole fierte se condimentează și se mixează în robotul de bucătărie. Dacă este nevoie, adăugați puțină apă ( cea în care a fiert fasolea) pentru a subția compoziția.
2. În robot, se adaugă usturoiul tăiat mărunt și se mixează împreună cu fasolea.
3. Ceapa se curăță și se taie solzișori. Se pune o lingură de ulei la încins și se pune ceapa la călit.
4. După ce ceapa a devenit sticloasă se adaugă pasta de tomate împreună cu o puțină apă. Se condimentează sosul obținut cu sare și piper.
5. Pe un platou se toarnă fasolea bătută peste care se pune sosul de ceapă călită.
Fasolea bătută se servește pe felii de pâine proaspătă împreună cu o salată de murături asortate sau de castraveți murați.
Să vă fie de folos!
