Greșeala care te lasă pe loc fără permis. Trebuie să dai examenul auto pentru a intra din nou în posesia carnetului

Ce schimbări au apărut în Codul Rutier
Greșeala care te lasă pe loc fără permis. Trebuie să dai examenul auto pentru a intra din nou în posesia carnetului

Există greșeli în traf care pot părea banale, dar care pot aduce amenzi destul de mari șoferilor. Există câteva reguli elementare, iar nerespectarea lor îi face pe șoferi buni de plată.

Pentru ce greșeală în trafic poți rămâne fără permis

În situația în care ignori culoarea roșu a semaforului poți primi o amendă foarte mari sau o pedeapsă mult mai gravă. Șoferii care aleg să treacă pe această culoare deși ar trebui să aștepte verdele riscă o amendă între 870 de lei și 1160 de lei. Aceeași sancțiune se aplică și pentru depășirea vitezei legale, cu 31-40 km/h, pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului.

Dacă șoferii încalcă de cinci ori pe durata unui an regulile de circulație, aceștia vor fi obligați să susțină din nou examenul scris și să nu mai aibă abateri pe viitor.

Depășirea cu 10-20 km/h a bitezei maxime admise se pedepsește cu 2-3 puncte amendă, adică o 290-435 de lei, plus două puncte penalizare.

Vezi și – Toți șoferii din România trebuie să știe. Aceasta este noua regulă în sensul giratoriu. Ce este interzis să faci acum

Ce amendă riști să primșeti dacă nu ai permisul de conducere la tine

Codul Rutier a fost recent schimbat, după ce Guvernula adoptat hotărârea nr 130/2023 prin care a fost modificat şi completat Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din România.

Șoferii trebuie să aibă mult mai multă grijă atunci când se urcă la volan deoarece unele lucruri banale pot aduce amenzi uriașe. Spre exemplu, în cazul în care pleci la drum, dar uiți să iei permisul cu tine, poți primi o amendă usturătoare la un simplu control de rutină.

Conform legii, șoferul tras pe dreapta în cadrul unui control de rutină trebuie să prezinte agenților de la Polția Rutieră, în mod obligatoriu, permisul de conducere. Dacă l-a uitat acasă, nu este caz penal, iar agentul poate verifica în baza CNP-ului dacă are sau nu permis de conducere. Amenda însă este destul de mare, potrivit gandul.ro.

”Puteți fi sancționat cu amendă conf. Art.101. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6-8 puncte de amendă sau 870 – 1.160 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

Art.35 alin.(20) Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”, potrivit Codului Rutier.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
8.3 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *