Friptura de porc face parte din preparatele care nu lipsesc de pe masa de Crăciun. Există o sumedenie de rețete, însă și foarte multe greșeli în prepararea acesteia. O singură mișcare greșită și friptura de porc nu va mai fi așa cum îți doresc. Care este greșeala majoră de evitat când faci friptură de porc? Vei afla de mai jos ce trebuie să nu faci pentru a te asigura că iese așa cum trebuie, gustoasă și suculentă.
Specialiștii spun că e bine să consumăm cu moderație carnea roșie, în special pe cea de porc, deoarece este și cea mai grasă. Grăsimile saturate se digeră mai greu și crește riscul dezvoltării cancerului de colo sau a unei boli de inimă dacă se face exces.
Se recomandă ca acest tip de carne să nu se consume alături de pâine, orez, cartofi sau paste deoarece îngreunează digestia. De preferat ar fi să fie consumată alături de diverse legume și multe murături.
Prima greșeală majoră este că pui carnea pe foc la scurt timp după ce ai scos-o din frigider. Este greșit deoarece schimbarea bruscă de temperatură, trecerea de la rece la fierbinte, face ca preparatul să își poartă din gust și carnea să nu fie deloc suculentă. E bine ca după ce a fost scoasă din frigider carnea să stea 30 de minute la temperatura camerei.
O altă greșeală este să pui carnea în tigaie sau în cuptor îmbibată cu apă. Carnea trebuie scursă foarte bine deoarece cantitatea de apă duce la un produs final lipsit de gust. Specialiștii recomandă ca după ce este spălată, carnea să stea la scurt într-un vas pentru 15-20 de minute. Sau, o altă soluție, este să fie ștearsă foarte bine după ce este spălată.
Tot greșit este și să gătești carnea la flacără mare. În general carnea gătită la foc mare va fi preparată incomplet, doar la exterior, iar la interior va rămâne crudă. Cel mai bine este să o pregătești la foc mic și să o întorci de mai multe ori în timpul gătirii.
Să folosești ulei de măsline la prăjirea cărnii este greșit. Uleiul de măsline are un punct de ardere destul de jos astfel că, atunci când temperatura crește peste acest punct, el devine toxic. Asta în timp ce carnea trebuie preparată la o temperatură ridicată.