Greșeala pentru care șoferii riscă o amendă usturătoare chiar dacă au toate actele în regulă. Motivul nebănuit pentru care pot fi sancționați de poliție

Puțini șoferi dau importanță acestui lucru.
Greșeala pentru care șoferii riscă o amendă usturătoare chiar dacă au toate actele în regulă. Motivul nebănuit pentru care pot fi sancționați de poliție

Chiar dacă ești un șofer disciplinat în trafic, ai toate actele în regulă și respecți regulile de circulație ca la carte, ai putea să te trezești totuși cu amendă în urma unui control de rutină. Iată care este motivul pentru care poți fi sancționat de agenți.

Greșeala pentru care șoferii riscă o amendă usturătoare chiar dacă au toate actele în regulă

Atunci când urci la volan este absolut necesar să respecți toate regulile de circulație și să ai la tine atât actele mașinii, cât și documentele personale.

Atunci când sunt opriți în trafic de către polițiști, la solicitarea acestora, șoferii sunt obligați să prezinte ”documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege”, conform capitolului V din Codul Rutier.

Conducătorii auto care nu respectă aceste prevederi sunt pasibili de amendă, care se încadrează în clasa a III-a de sancțiuni. Mai exact, șoferii vor fi sancționați cu între șase și opt puncte de amendă, ceea ce înseamnă între 870 de lei și 1.160 de lei.

Sumele sunt raportate la o valoare de 145 de lei a punctului de amendă, valoare stabilită în 2017, când salariul minim brut pe economie era de 1.450 de lei. Valoarea actuală a punctului de amendă a fost valabilă până în decembrie 2020, iar de atunci, legiuitorul nu a mai făcut alte modificări.

Pe lângă verificarea legalităţii actelor, polițistul poate solicita şi verificarea accesoriilor pe care nu vrem să le folosim vreodată, adică o trusă de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu.

Citește și: Șoferii care nu plătesc parcarea în București vor primi automat amendă cu ajutorul radarelor mobile. Când intră în vigoare măsura

Trusa medicală auto, stigătorul și triunghiurile reflectorizante trbuie să fie conformă și în termen de valabilitate

Lipsa acestora sau neconformitatea lor îți poate aduce amenzi. Potrivit Ordinului nr. 987/ 2007 pentru aprobarea conținutului minim al trusei sanitare auto, pentru a fi conformă și a te asigura că nu primești amendă, aceasta trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să asigure o etanşeitate corespunzătoare pentru protejarea conţinutului faţă de praf, umezeală, carburanţi şi uleiuri, printr-un sistem de închidere ferm;
  •  să fie dimensionată corespunzător, în vederea depozitării şi asigurării integrităţii componentelor din conţinutul trusei sanitare auto.

Pe eticheta trusei sanitare auto trebuie să se specifice denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului şi denumirea şi adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piaţă, după caz.

De asemenea, la expirarea termenului de valabilitate al componentelor trusei sanitare auto, acestea pot fi înlocuite de utilizator cu produse cu aceleaşi caracteristici, introduse pe piaţă cu respectarea cerinţelor prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 911/2005.

În Codul Rutier sunt prevăzute cinci clase de sancțiuni. Primele patru li se aplică persoanelor fizice, iar cea de-a cincea, doar persoanelor juridice.

Citește și: Ce amendă riști, în 2023, dacă nu porți centură de siguranță. Mesajul clar al Poliției Române

Clasele de sancţiuni

Pentru persoane fizice, amenda maximă prevăzută în lege este de 2.900 (20 de puncte de penalizare) de lei, în timp ce pentru persoane juridice ajunge la 14.500 de lei (100 de puncta de penalizare). Iată care sunt clasele de sancțiuni:

  • clasa I: 2/3 puncte-amendă;
  • clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
  • clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
  • clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
  • clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce Oana Roman nu i-a putut fi alături mamei sale în ultimele clipe
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *