Ierarhia elevilor după mediile de admitere la liceu, afișată pe 1 iulie. Cum se va face departajarea după Evaluarea Națională 2022

Totul despre ierarhia mediilor de admitere și departajarea absolvenților după Evaluarea Națională 2022.
Ierarhia elevilor după mediile de admitere la liceu, afișată pe 1 iulie. Cum se va face departajarea după Evaluarea Națională 2022

Ierarhia elevilor după mediile de admitere la liceu, afișată pe 1 iulie. La nivel județean, dar și pentru București, ierarhia elevilor care au susținut Evaluarea Națională și vor să se înscrie la liceu va fi publicată vineri, 1 iulie 2022.

Potrivit Ministerul Educației, după evaluarea contestațiilor, s-au înregistrat peste 19.000 de note greșite la Evaluarea Națională 2022.

Calcularea mediilor de admitere la liceu 2022

Ierarhia elevilor după mediile de admitere la liceu va fi afișată pe 1 iulie. Calcularea tuturor mediilor elevilor din toată țara se face după o formulă. Ulterior, ordonarea elevilor în funcțiile de mediile de admitere rezultate, se face de la cea mai mare la cea mai mică medie.

Fiecare elev absolvent al clasei a VIII-a se va regăsi în ierarhia mediilor, la o anumită poziție. Aceasta se calculează în funcție de media de admitere la liceu pe care a obținut-o în urma examenului de Evaluare Națională 2022, claculată cu media din gimnaziu.

Cum se calculează media de admitere la liceu 2022

MA = 0,2 × ABS + 0,8 × EN

unde:

MA = media de admitere;
ABS =media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
EN = media generală obţinută la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a.

Media generală la Evaluarea Naţională se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obţinute la probele incluse în Evaluarea Naţională.
Media generală la Evaluarea Naţională va fi calculată, indiferent dacă una sau mai multe din notele obţinute la Evaluarea Naţională sunt inferioare notei cinci.
Media de admitere se calculează, indiferent dacă media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a este inferioară notei cinci. Media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a şi media de admitere se calculează cu două zecimale, fără rotunjire.

Cum se calculează media finală pentru admiterea în învățământul liceal vocațional, profilurile artistic, sportiv și teologic, pentru anul școlar 2020-2021

Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie, media finală de admitere se calculează astfel:

(3 APT + MA)/4 = MFA,
 unde:

APT = nota finală la probele de aptitudini;
MA = media de admitere (calculată conform Punctului I);
MFA = media finală de admitere.

Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel:

(APT + MA)/2 = MFA, 
unde:

APT = nota finală la probele de aptitudini;
MA = media de admitere (calculată conform Punctului I);
MFA = media finală de admitere.

Completarea fișelor de înscriere la liceu se face pe data de 1 iulie 2022

Conform calendarului oficial aprobat de Ministerul Educației, pe 1 iulie 2022 se completează fișele de înscriere la liceu. Fișele trebuie să conțină: numele/codul unității de învățământ gimnazial, cu datele personale ale absolvenților clasei a VIII-a, mediile generale de absolvire, cu notele și
 mediile obținute la evaluarea națională din clasa a VIII-a, cu mediile de admitere, prin preluarea acestora din aplicația informatică centralizată.

Notele finale la Evaluarea Națională 2022 au fost publicate de Ministerul Educației joi.

Calendar admitere la liceu 2022 și repartizarea computerizată

Părinții elevilor absolveți, asistați de diriginții claselor a VIII-a, trebuie să completeze fișele de înscriere ale absolvenților în perioada 4 – 11 iulie.

Repartizarea computerizată va avea loc în data de 14 iulie. Repartizarea se adresează candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022 – 2023.

Orice opțiune greșită poate duce la o repartizare nedorită, așadar se recomandă atenție în completarea corectă a fișelor.

Completarea fișelor de înscriere conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere

4 – 11 iulie 2022 – Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere;
4 – 11 iulie 2022 – Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată;

Cum se va face departajarea după Evaluarea Națională 2022

Dacă după Evaluarea Națională 2022 doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi. Iată criteriile care vor fi luate în ordine, în considerare:

  1. Media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;
  2. Media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
  3. Nota obţinută la proba de limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2022;
  4. Nota obţinută la proba de matematică de la Evaluarea națională 2022;
  5. Nota obţinută la proba de limbă maternă de la Evaluarea națională 2022.

* În cazul în care, la o unitate de învăţământ, pe ultimul loc, există candidaţi cu opţiunea exprimată pentru acea unitate școlară care au mediile de admitere şi toate mediile menţionate mai sus egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată.
* Pentru liceul teoretic și vocaţional, repartizarea candidaţilor se efectuează pe filiere, profiluri și specializări, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere/mediilor finale de admitere şi în funcţie de opţiuni.

Anul acesta, locurile la admiterea la liceu 2022 sunt similare ca număr și distribuție în școli cu cele de anul trecut. De aceea, elevi cu medii mari, de peste 9, vor ocupa locurile pe care anul trecut erau clasați liceeni cu medii mult mai mici.

Citește și Rezultate Evaluarea Națională 2022 după contestații. Care sunt notele finale

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Teama pe care o are Teo Trandafir chiar si dupa 30 de ani televiziune
1 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *