Ingredientul banal care poate strica orice cozonac. Ce să nu pui niciodată în aluat. E cea mai mare greșeală

Ingredientul banal care poate strica orice cozonac. Ce să nu pui niciodată în aluat. E cea mai mare greșeală

Ingredientul banal care poate strica orice cozonac. Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi. Mai este doar o lună până la Crăciun, iar gospodinele încep să facă pregătirile în bucătărie. Dintre bunătățile de pe masa de Crăciun nu poate lipsi apetisantul și gustosul cozonac.

Rețetele acestui faimos desert sunt diverse, iar în cele mai multe cazuri întregul proces până la scotarea cozonacului rumen din cuptor durează destul de mult timp. Însă dacă după toată această trudă, produsul final nu este cel dorit, atunci dezamăgirea este cu adevărat mare. Dar ce poate strica un cozonac? Răspunsul îl afli în rândurile de mai jos.

Ingredientul banal care poate strica orice cozonac

Cozonacii nu sunt preparate tocmai ușor de făcut, mai ales dacă nu ai experiență în bucătărie. Totuși, cu ajutorul acestei rețete nu numai gospodinelor cu experiență le vor ieși cozonacii gustoși, pufoși și aromați, ci și celor care nu sunt neapărați pasionați de gătit.

Așdar, dacă ai îndoieli în ceea ce privește calitățile tale în arta gastronomiei, lasă-le deoparte și încearcă rețeta de mai jos. Vei fi uimit de produsul final și cu siguranță o vei mai încerca și cu alte ocazii.

Înainte de toate, trebuie precizat faptul că ingredientele pe care le vei folosi la cozonaci trebuie neapărat să fie de calitate. Altfel riști ca produsul final să nu iasă așa cum ți-ai fi dorit. De asemenea, este extrem de important să respecți întocmai cantitățile ingredientelor, potrivit bucatarianoastra.online.

Iată care sunt ingredeintele de care vei avea nevoie:

 • 1 kg de făină;
 • 5 ouă (pentru aluat se folosesc doar gălbenușurile, iar albușurile sunt păstrate pentru umplutură);
 • 250 g de zahăr;
 • lapte (pregătește aproximativ un sfert până la jumătate de litru);
 • 100 ml ulei pentru frământat;
 • 50 g de drojdie;
 • esențe (vanilie, rom, coajă de lămâie și portocale);
 • un praf de sare.

Pentru umplutură

Zahăr cu cacao și nuci măcinate, respectiv rahat și stafide, în funcție de gust.

Mod de preparare

Înainte de frământarea aluatului, trebuie respetatecâteva reguli:

 • Cu câteva ore înainte, toate ingredientele se păstrează la temperatura camerei;
 • Încăperea în care pregătim aluatul trebuie să aibă o temperatură constantă, atât în timpul frământatului, cât și după;
 • Nu deschidem fereastra sau ușa atunci când frământăm, pentru a evita răcirea aerului (atât în timpul frământării, cât și după scoaterea cozonacului din cuptor).

Pregătirea aluatului

Primul pas este amestecarea drojdiei cu un praf de zahăr, frecându-se bine. Adaugă apoi puțin lapte călduț și puțină făină doar cât să se îngroașe puțin aluatul. Rezultatul obținut se numește „plămădet”.

Atenție! Este foarte important să nu pui niciodată făina rece. Iar laptele nu trebuie să nici rece și nici fierbinte, ci călduț. În caz contrar, riști să nu mai crească aluatul.

Plămădetul se lasă câteva minute la căldură până crește. În cazul în care nu crește, repetă pasul de mai sus, dar asigură-te înainte că laptele este călduț, iar drojdia folosită este proaspătă.

Separat, se amestecă cele 5 gălbenușuri cu un praf de sare, apoi cu zahărul, esențele, coaja de lămâie sau portocală.

Se așează făina pentru aluat într-un vas mare. În mijlocul ei se face o deschizătură în care se vor adăuga ouăle și apoi plămădetul, după ce a crescut.

Se amestecă puțin și se completează cu lapte călduț, doar cât să nu devină aluatul prea moale.

Mai întâi, coca se bate, apoi se împăturește continuu. Marginile se adună de la mijloc, apoi aluatul se întoarce invers și se frământă. Se vor aduce colțurile din nou spre mijloc și tot așa, cel puțin jumătate de oră.

Obligatoriu! Frământatul se face cu mâinile înmuiate în ulei călduț.

Aluatul este aproape gata atunci când apar primele bule de aer. După ce termini frământatul, lasă coca să se „odihnească” puțin, după care rupe-o în 2 bucăți.

Se împarte în două, iar prima parte se împarte iar în două. Pe fiecare dintre ele se pune din amestecul de cacao și nucă, iar pe deasuprase adaugă rahat. Se rulează și se împletesc ambele rulouri. La fel se procedează cu aluatul rămas.

După această etapă nu-ți rămâne de făcut decât să le pui în tava de cozonac tapetată cu foaie de copt sau unsă cu ulei și tapetată cu făină. Se lasă afară, la crescut, încă 30 de minute, după care se se ung cu un ou și se presară zahăr.

Se introduce în cuptor timp de circa 45 de minute, până când se rumenec pe deasupra. Nu deschide ușa cuptorului în prima jumătate de oră, altfel riști ca întreaga compoziție să se lase.

8.5 158 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.