Gătitul pe timp de vară poate fi simplu și gustos. Descoperă rețetele fără ulei și zahăr de la Mihaela Bilic: „Adio prăjeli și sosuri grele!” - Ego.ro

Gătitul pe timp de vară poate fi simplu și gustos. Descoperă rețetele fără ulei și zahăr de la Mihaela Bilic: „Adio prăjeli și sosuri grele!”

Gătitul pe timp de vară poate fi simplu și gustos. Descoperă rețetele fără ulei și zahăr de la Mihaela Bilic: „Adio prăjeli și sosuri grele!”

Mihaela Bilic, medic nutriționist, propune pentru sezonul cald o serie de rețete ușoare, sănătoase și fără grăsimi sau zahăr. Ea subliniază că vara este momentul perfect pentru a consuma preparate dietetice, legume proaspete și deserturi simple, care nu necesită gătit intens sau ingrediente bogate în calorii. Astfel, poate fi menținută o alimentație echilibrată chiar și în zilele cu temperaturi ridicate, iar apetitul schimbat de căldură poate fi satisfăcut cu ușurință.

Gătitul în timpul verii

În sezonul cald, gătitul poate fi mult mai ușor, fără să fie nevoie de mâncăruri grele sau prăjeli. Mihaela Bilic recomandă să se evite sosurile grele, afumăturile și tocăturile, înlocuindu-le cu salate, supe reci și preparate rapide, care ajută organismul să se simtă bine și să fie hidratat.

„Când afară e caniculă și apetitul nostru se schimbă – avem poftă de preparate dietetice, de multe legume și deserturi parfumate. Vara e sezonul în care e ușor să reducem aportul de zahăr și grăsimi din simplul motiv că centrul foamei e inhibat de căldură.

Vara se simplifică gătitul – adio prăjeli și sosuri grele, la revedere tocături și afumături, e timpul pentru salate și preparate gătite rapid sau consumate crude. Pe caniculă sunt recomandate supele de legume consumate reci, produsele lactate fermentate (sana, kefir), peștele și carnea la grătar, iar ca desert înghețata și fructele proaspete”, și-a început Mihaela Bilic postarea de pe pagina ei de Facebook.

Aperitive nepreparate termic, soluții ideale pentru zilele călduroase

Pentru zilele în care nu dorim să aprindem aragazul, Mihaela Bilic propune un meniu complet fără preparare termică, bazat pe ingrediente proaspete și simple. Această abordare face gătitul mult mai rapid și menține gustul autentic al legumelor și fructelor.

„Ce ați zice de un meniu 100% nepreparat termic? Chiar se poate să ne hrănim sănătos fără să aprindem aragazul! Iată câteva idei: gazpacho de roșii, salată de roșii cu brânză, carpaccio de pește după moda mediteraneană, sushi și sashimi după moda japoneză și tiramisu ca desert- niciunul nu are nevoie de flacără. Tot o combinație delicioasă de vară sunt ardeii copți cu brânză și roșii, adică „piperchi” cum îi zic machedonii din Dobrogea. Iar pentru salata de vinete românească, vă recomand o variantă mai dietetică, inspirată din bucătăria libaneză”, a precizat Mihaela Bilic.

Rețeta tradițională a aperitivului „piperchi”

Ardeii copți reprezintă baza unui preparat tradițional aromân, apreciat pentru combinația echilibrată dintre dulce și sărat. Mihaela Bilic explică cum se poate prepara acest aperitiv și ce ingrediente sunt necesare pentru a păstra gustul autentic.

„E un preparat ce vine de la oierii machidoni, mari iubitori de brânzeturi. Există o mulțime de variante, poate fi aperitiv sau fel de bază, poate conține ardei de orice soi sau culoare, important este ca ardeiul să fie copt. Pentru că numai așa se obține combinația delicioasă dintre gustul dulce de ardei copt și cel sărat de telemea”, a afirmat ea. „Piperchi este un fel de tocăniță tradițională a aromânilor dobrogeni care se face din roșii bine coapte și un pic de usturoi”, a precizat Mihaela Bilic.

Prepararea este simplă: roșiile se taie în cuburi mari și se prăjesc într-un strop de ulei, apoi se adaugă ardeii kapia copți, tăiați fâșii, și brânza. Totul se pune la cuptor pentru 10 minute.

Salata de vinete reinventată cu tahini, pentru un gust nou și mai puține calorii

Pentru iubitorii salatei de vinete care doresc să reducă caloriile provenite din ulei, există o variantă inspirată din bucătăria libaneză, care folosește pasta de susan, numită tahini. Această alternativă păstrează savoarea tradițională, dar conține mult mai puține grăsimi.

Salata de vinete obișnuită are un conținut ridicat de calorii din cauza uleiului adăugat, ceea ce o face asemănătoare cu o maioneză bogată în grăsimi. Tahini, realizată prin măcinarea semințelor de susan, are un gust asemănător cu halva de floarea-soarelui și conține aproximativ 100 de calorii pe lingură.

Totuși, această pastă este bogată în fibre, ceea ce îi permite să se umfle și să devină mai puțin densă când este amestecată cu apă. Pentru a prepara această salată, o lingură de tahini se diluează cu patru linguri de apă, apoi se amestecă cu vinetele coapte și tocate, rezultând o compoziție albicioasă și cremoasă, cu un gust plăcut și mai sărac în calorii.

„Le dispare toată iuțeala și gustul e minunat. Plus că e atât de săracă în calorii, încât îți lasă loc de o felie de pâine bine rumenită”, a subliniat Mihaela Bilic.

Deserturi răcoritoare și rapide pentru vară

Pentru un final dulce și răcoritor, Mihaela Bilic recomandă clafoutis, un desert francez cu fructe, dar și laptele de pasăre, o rețetă simplă de casă.

„Francezii îi spun clafoutis, dar noi l-am putea numi tartă cu fructe. Rețeta fost atestată în jur de 1850 iar etimologia se referă la fructe care au fost “fixate” (claufir) în aluat. Inițial era vorba despre cireșe, însă ulterior s-au folosit și caise, prune, felii de mere și pere”, a explicat Mihaela Bilic.

Rețeta clafoutis implică un aluat similar celui pentru clătite, dar cu un număr mai mare de ouă, care se toarnă peste fructele așezate într-o tavă unsă cu unt. Preparatul se coace timp de aproximativ 20 de minute, până se încheagă bine.

În plus, este recomandat și desertul „lapte de pasăre”, apreciat pentru faptul că poate fi făcut rapid și simplu acasă, având un gust mult mai bun decât variantele cumpărate. Acest desert se prepară în doar 20 de minute și este o opțiune dulce și ușor de realizat în sezonul cald.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Pepe, despre succesul câștigat pe scenă: “Atunci începi să realizezi!”
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *