Ingredientul secret pentru cea mai gustoasă zacuscă. Gospodinele de la țară îl folosesc de sute de ani

Folosește și tu acest ingredient-minune
Ingredientul secret pentru cea mai gustoasă zacuscă. Gospodinele de la țară îl folosesc de sute de ani

Zacusca este unul dintre cele mai iubite preparate din țară, fie că vorbim de cea de ciuperci sau cea de vinete. Majoritatea gospodinelor o pregătesc din timp, pentru a fi gata până la iarnă, când doar vor lua un borcan din cămară și se vor delecta cu gustul legumelor coapte. Deși majoritatea știu rețeta, puține doamne știu care este secretul unui preparat de succes. Ai nevoie de un ingredient ce va schimba complet gustul zacuștii și te va ajuta să obții un preparat ca la carte.

Ingredientul care transformă complet zacusca

Zacusca este bună, indiferent de tipul ei. Astăzi, însă, o să vorbim despre zacusca de vinete, care este un preparat tradițion al românesc foarte gustos, realizat în special toamna, când legumele de soi abia s-au copt. Iată rețeta clasică pentru zacusca de vinete! Pentru aceasta ai nevoie de:

Ingrediente:

  • 10 kg vinete – 3,8 kg coapte și scurse
  • 5 kg ardei capia + 2 kg
  • ardei gras galben și roșu – 2,520 kg copt și scurs
  • 1 kg pastă de roșii
  • 2 kg de ceap  ă roșie
  • 1,8 l ulei
  • sare
  • piper boabe
  • foi de dafin

Dacă te întrebi care este ingredientul-minune, află că este vorba chiar despre foile de dafin. Nu multe gospodine le adaugă în zacuscă, iar cele care o fac nu știu motivul real pentru care este atât de apreciat. Foile de dafin adaugă o aromă unică și plăcută mâncării. Pe lângă faptul că este un element tradițional bucătăriei românești, are și un parfum special, ce schimbă complet gustul oricărui preparat.

Foile de dafin conțin compuși naturali, precum uleiuri esențiale, care au proprietăți antimicrobiene și antioxidante. Acești compuși pot ajuta la prevenirea producerii bacteriilor și mucegaiului în timp, contribuind la o mai bună conservare a preparatelor pe termen lung. Unii adaugă și ardei iute în zacusca de vinete, dacă le place gustul picant.

Cum preparăm corect zacusca

Spală vinetele și ardeii, îndepărtează codițele și coace-le pe o plită, pe grătar sau în cuptorul preîncălzit la 200°C. Întoarce-le din când în când pentru a se coace uniform. În funcție de dimensiunea legumelor, acest pas poate dura aproximativ 30-40 de minute. După ce s-au copt, scoate vinetele și ardeii așază-le într-un bol acoperit cu un capac sau cu folie de plastic. Lasă-le să se odihnească timp de aproximativ 15-20 de minute. Acest proces va ajuta la desprinderea mai ușoară a cojilor.

În timp ce se răcesc, poți curăța cepele și să le tai mărunt. Poți folosi un blender sau robot de bucătărie pentru a le toca fin. Într-o tigaie mare, încinge uleiul la foc mediu și călește ceapa. Taie vinetele în bucăți mai mici și îndepărtează semințele de la ardei, apoi taie-i și pe ei mărunt. Adaugă bucățile de vinete și ardei în tigaie și amestecă bine cu ceapa călită. Lasă-le să se călească împreună timp de aproximativ 10-15 minute, amestecând din când în când.

Adaugă roșiile tocate sau conserva de roșii în tigaie, ajustează sarea și piperul după gust și adaugă și ardeiul iute. Lasă zacusca să fiarbă la foc mic spre mediu, amestecând ocazional pentru a evita arderea, timp de aproximativ 1-2 ore sau până când zacusca devine groasă și consistentă. Poți adăuga oțet dacă dorești să îi dai o notă acrisoară. Când zacusca are consistența dorită, ia tigaia de pe foc și las-o să se răcească. Abia apoi o poți pune în borcane.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
9 13 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *