Înscrieri clasa pregătitoare 2022. Calendar şi acte necesare

Iată tot ce trebuie să știi dacă ai un copil pe care trebuie să îl înscrii în clasa pregătitoare, de la calendarul înscrierilor, la actele care sunt necesare înscrierii

Scris de: Dana Cazacu

18 Mar. 2022

Înscrieri clasa pregătitoare 2022. Calendar şi acte necesare

Înscrieri în clasa pregătitoare 2022. Preșcolarii care se află în grupa mare, în ultimul an de învățământ preșcolar, la grădiniță, se pregătesc pentru înscrierile în ciclul de învățământ primar. Acesta, la noi în țară se întinde pe o durată de cinci ani și cuprinde clasele: pregătitoare, clasa I, clasa a II-a, clasa a III-a, clasa a IV-a. Pentru a trece în acest ciclu de învățământ, părinții trebuie să își înscrie micuții, conform calendarul înscrierii în învățământul primar, propus de Ministerul Educației. Mai jos găsiți toate informațiile necesare legate de înscrierile în clasa pregătitoare 2022, care este calendarul acestora precum și ce acte sunt necesare.

Calendar și acte necesare pentru înscrierile în clasa pregătitoare 2022

Calendar și acte necesare pentru înscrierile în clasa pregătitoare 2022
Când și cum înscrii copiii la clasa pregătitoare în 2022

Potrivit edupedu.ro, înscrierile în clasa pregătitoare 2022 ar debuta începând cu data de 11 aprilie și vor ține până pe data de 10 mai, desfășurându-se pe durata unei luni de zile.

Pe data de 27 mai 2022, la unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar va fi afișată lista candidaților înmatriculați precum și numărului de locuri rămase libere.

Noutăți în ceea ce privește înscrierea în clasa pregătitoare 2022

Începând din acest an, părinții vor avea acces la unele informații legate de înscrieri în clasa pregătitoare 2022, pe care școlile le vor face publice pe data de 28 martie. Acestea vor fi afișate pe site-ul școlii, dacă există, și pe site-ul inspectoratului școlar. Prin intermediul acestora, părinții vor cunoaște activitatea specifică a clasei pregătitoare, din cadrul unității de învățământ. Informațiile vor fi legate de:

  • posibilitatea organizării procesului de învățământ în cadrul unei grădinițe aflate în structura școlii sau în consorțiu cu școala,
  • posibilitatea organizării programului Școala după școală,
  • fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare.

Înscrieri în clasa pregătitoare 2022 – copiii care vor fi înscriși

Copiii care vor împlini 6 ani până la data de 31 august 2022, inclusiv, vor fi înscriși de către părinți în clasa pregătitoare, ținând cont de prevederile legii și ale prezentei metodologii.

Își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare și părinții ai căror copii vot împlini vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022, inclusiv, dacă aceștia fac dovada nivelului de dezvoltare corespunzătoare a copilului. Se pot înscrie și copiii care nu au frecventat grupa mare a învățământului preșcolar, precum și cei care se întorc din străinătate (aceștia vor fi consiliați înainte de a fi înscriși).

Cum se fac înscrieri în clasa pregătitoare 2022

Înscrierile în clasa pregătitoare în 2022 se vor face pe baza unei cereri tip. Aceasta va fi completată de către părinți sau de către tutorii legali ai copilului sau de către reprezentanții legali. Cererea va putea să fie depusă atât online, prin intermediul email-ului, cât și la sediul unității de învățământ la care se solicită înscrierea copilului. Modelul de cerere tip va pi postat pe site-ul CJRAE/CMBRAE.

Pe lângă cererea tip, părinții vor mai depune și alte documente justificative, pentru înscrierea în clasa pregătitoare 2022. Printre acestea se numără:

  •  copie a actului de identitate propriu și
  • o copie a certificatului de naștere al copilului, certificate conform cu originalul de către secretariatul unității de învățământ
  • o copie a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare (în cazul copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv).
Urmăriți EGO.ro și pe
Raluca Dumitru, despre cea mai grea emisiune la care participat
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.