Întâmpinarea Domnului, tradiții și semnificații. De ce i se mai spune în popor Ziua Ursului, ce e bine să faci pe 2 februarie

Obiceiul vechi de care oamenii țin cont

Scris de: Daoud Andra

02 Feb. 2024

Întâmpinarea Domnului, tradiții și semnificații. De ce i se mai spune în popor Ziua Ursului, ce e bine să faci pe 2 februarie

Creștinii ortodcși sărbătoresc, pe 2 februarie, Întâmpinarea Domnului. Este una dintre marile sărbători ale începutului de an și marchează împlinirea a 40 de zile de la Crăciun. În popor, această sărbătoare mai este cunoscută și drept Ziua Ursului. Ce este bine să faci în această zi, potrivit tradiției.

Ce semnificație are Întâmpinarea Domnului

Una dintre cele mai mari sărbători ale începutului de an pică pe data de 2 februarie. Întâmpinarea Domnului este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox și marchează trecerea a 40 de zile de la Crăciun. Această sărbătoare aduce aminte de un moment important din istoria creștinismului și anume ziua în care pruncul Iisus Hristos a fost dus la Templul din Ierusalim, la 40 de zile după naștere.

Potrivit tradiției iudaice, pruncii de sex masculin erau duși la Templu, la 40 de zile după naștere, pentru a fi închinați lui Dumnezeu. Fecioara Maria împreună cu Iosif l-au dus pe Mântuitor la Templu, unde au fost întâmpinați de preotul Simeon și de prorocița Ana. De atunci, s-a păstrat tradiția ca, la 40 de zile după naștere, copiii să fie duși la biserică, iar mamele să primească molifta care marchează încheierea perioadei de lăuzie.

Citește și: Calendar ortodox februarie 2024. Ce mare sărbătoare pică în această lună

Tradiții și obiceiuri de Ziua Ursului

În popor, această sărbătoare mai este cunoscută și cu denumirea de Ziua Ursului. Potrivit tradiției, în această zi copiii erau unși cu grăsime de urs, pentru a crește mari și puternici precum acest animal. Bolnavii erau tratați în această zi cu fum provenit de la arderea blănii de urs, pentru a se face bine.

De asemenea, ziua este considerată hotarul dintre iarnă și primăvară și poate prevesti cum va fi vremea în perioada următoare. Se crede că dacă este soare pe 2 februarie, ursul iese din bârlog. Dacă își vede umbra și se sperie de ea, intră înapoi în bârlog, iar iarna se mai prelungește cu încă 6 săptămâni. Dacă ursul nu își vede umbra și nu intră înapoi în bârlog, acest lucru înseamnă că gerul se va înmuia și primăvara va veni mai repede.

Citește și: Este păcat să folosești mașina de spălat în zi de sărbătoare? Răspunsul clar al preotului

Superstițiile de care să ții cont în această zi

  • Fiind o sărbătoare cu cruce roșie, nu se spală, nu se dă cu mătura, nu se coase și nu se fac treburi în gospodărie.
  • Pentru ca păsările să rămână sănătoase și stupii productivi, nu se fac treburi de niciun fel pe 2 februarie.
  • Nu se taie cu foarfeca.
  • Nu este bine să te cerți cu nimeni în această zi.
  • Nu este bine să împrumuți bani sau lucruri.
  • Gospodinele prepară colaci în formă de inel, pe care îi dau de pomană.
  • Se spune că este bine să aprinzi lumânări sau candele cu ocazia acestei sărbători.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce se va întâmpla când Regele Charles moare. Totul despre operațiunea Podul Menai, ce presupune acest cod
9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *