Ion Iliescu împlinește 93 de ani. Motivul pentru care fostul președinte și soția lui, Nina Iliescu, nu au avut copii: “Chiar ne-am dorit”

Ce spunea fostul președinte al României despre motivul pentru care el și soția sa nu au avut copii
Ion Iliescu împlinește 93 de ani. Motivul pentru care fostul președinte și soția lui, Nina Iliescu, nu au avut copii: “Chiar ne-am dorit”

Primul președinte postdecembrist al României, Ion Iliescu, împlinește astăzi vârsta de 93 de ani. Dacă despre activitatea sa profesională, în special cea de cunducător al statului român, se știu foarte multe lucruri, despre viața sa privată se cunosc mai puține amănunte, fiind o persoană extrem de discretă în această privință. Fostul președintele al României este căsătorit cu Nina Iliescu de mai bine de șapte decenii, dar nu au copii. Iată care a fost motivul pentru care fostul cuplu prezidențial nu a putut face un copil.

Ion Iliescu împlinește 93 de ani. Motivul pentru care fostul președinte și soția lui, Nina Iliescu, nu au avut copii

Ion Iliescu şi Nina s-au cunoscut în adolescenţă, când aveau doar 18 ani. S-au văzut, s-au plăcut, iar trei ani mai târziu s-au căsătorit, în ciuda familiilor care nu au fost de acord. A fost o nuntă „modestă” cu doar câțiva membri ai familiilor celor doi, așa cum a povestit chiar fostul președinte al României.

Anii tinereții se scurgeau, dar fostul cuplu prezidențial nu și-a putut îndeplini cea mai arzătoare dorință, aceea de a avea un copil. Nina Iliescu a trecut prin momente cumplite în tinerețe. Soția fostului președinte a avut trei sarcini de-a lungul timpului, însă pe niciuna dintre ele nu a putut să o ducă până la capăt.

„Ne-am dorit, dar nu a fost să fie… Soția mea a avut trei sarcini toxice, iar după aceea…nu s-a mai putut”, a mărturisit Ion Iliescu, într-un interviu din 2011, pentru libertatea.ro.


Nina Iliescu a fost întoteauna o femeie extrem de discretă, care a preferat să îl lase doar pe soțul ei să fie în lumina reflectoarelor. În perioada mandatelor lui Ion Iliescu de președinte al României, soția sa a putut fi văzută în public foarte rar, doar la vot. Nu a vrut să se implice în chestiunile legate de politică și de protocol, nu a dat interviuri și nici măcar vizia fostului președinte american George Bush nu a clintit-o.

„E o femeie foarte puternică. de la început mi-a spus: eu rămân alături de ține în orice împrejurări, dar să n-ai pretenția că eu să fiu prezența la probleme de protocol”, spunea Ion Iliescu.

Ion Iliescu și soția sa, Nina
Ion Iliescu și soția sa, Nina

Cine este fiul „adoptiv” al lui Ion Iliescu

Chiar dacă Nina și Ion Iliescu nu au reușit să aducă pe lume un copil, cei doi sunt totuși „părinți”. În anii ’70, fostul președinte a luat un „copil de suflet”, cum se spune în popor. El se numește Mihai Bujor Sion și a rămas orfan de ambii părinți în urma unui accident aviatic.

Ion Iliescu nu l-a înfiat cu acte, dar i-a fost tutore și mentor tânărului Sion.

„Ion Iliescu i-a călăuzit paşii lui Mihai Bujor Sion şi în cariera profesională. Dupa instalarea ca preşedinte al României, Ion Iliescu l-a luat la Palatul Cotroceni pe «fiul» său adoptiv. Numindu-l la început în funcţia de şef al Cancelariei Prezidenţiale şi ulterior în cea de consilier prezidenţial pe probleme economice”, scria la vremea respectivă ziarul Cotidianul.

Sion a ocupat mai multe funcții în perioada în care Ion Iliescu a fost președinte al României. În cele din urmă s-a orientat către diplomație, ocupând postul de consul în Thailanda, Dubai și Los Angeles. Anul 2017 îl găsea pe Sion în poziția de șef de misiune la Ambasada României în Filipine.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Familia Măruță se pregătește pentru un nou film, după succesul înregistrat de "Tati part-time"
8.5 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *