Ketchup de casă. Cea mai simplă rețetă fără conservanți. Nici nu se compară cu cel din comerț

Ketchup de casă

Indiferent dacă îl punem pe burgeri, hot-dogi sau îl folosim ca sos pentru diverse preparate, ketchupul este o prezență obișnuită în bucătăriile noastre. Cu toate acestea, versiunile comerciale de ketchup pot conține aditivi, conservanți și cantități mari de zahăr. Dar ce-ar fi dacă am putea să preparăm acasă un ketchup delicios, natural și sănătos, cu ingrediente proaspete și fără aditivi? În articolul nostru vă arătăm o rețetă simplă și rapidă pentru a vă bucura de ketchupul de casă.

Rețeta de ketchup de casă

Ingrediente:

  • 1 kg roșii mici și coapte
  • 1/2 ceașcă de oțet de mere
  • 1/4 ceașcă de zahăr brun sau îndulcitor natural (opțional, ajustabil după gust)
  • 1 linguriță de sare (ajustabilă după gust)
  • 1/4 linguriță de piper negru măcinat
  • 1/4 linguriță de cuișoare măcinate (opțional, pentru un plus de aromă)
  • 1/4 linguriță de scorțișoară măcinată (opțional, pentru un plus de savoare)

Vezi și Secretul celui mai bun sos de pizza. Ingredientul magic pe care îl adaugă întotdeauna bucătarii italieni

Cum se prepară:

  • Spălați bine roșiile și tăiați-le în bucăți mici, îndepărtând partea lemnoasă de la cotor și semințe. Nu este nevoie să decojiți roșiile, deoarece pielea lor conține fibre și substanțe nutritive importante.
  • Puneți bucățile de roșii într-un vas mare și adăugați oțetul de mere. Lăsați roșiile să fiarbă la foc mediu timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când se înmoaie bine. În acest timp, roșiile își vor elibera sucul și se vor descompune ușor.
  • Cu ajutorul unui blender sau robot de bucătărie, mixați roșiile fierte până când obțineți o pastă fină și omogenă. Dacă doriți un ketchup mai fin, puteți trece pasta printr-un sită pentru a îndepărta semințele și eventualele bucăți mai mari.
  • Transferați pasta de roșii într-o oală și adăugați zahărul brun (sau îndulcitorul natural) și sarea. La final, adăugați piperul negru, cuișoarele și scorțișoara, dacă doriți să adăugați aceste arome speciale.
  • Lăsați ketchupul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 10-15 minute, amestecând din când în când, până când obțineți o consistență groasă și omogenă. Gustați și ajustați cantitatea de sare și zahăr după preferință.
  • După gătire, lăsați ketchupul să se răcească complet și transferați-l în borcane sau sticle de sticlă sterilizate. Ketchupul de casă se poate păstra în frigider timp de aproximativ o săptămână, dar puteți încerca și varianta de conservare prin sterilizare pentru a-l păstra mai mult timp.

Beneficiile ketchupului de casă

Prepararea propriului ketchup de casă are multiple avantaje. În primul rând, aveți control total asupra ingredientelor folosite, ceea ce vă permite să evitați aditivii și conservanții dăunători prezenți în multe variante comerciale. În plus, puteți ajusta nivelul de zahăr și de sare pentru a obține un ketchup mai sănătos și adaptat gustului personal. Prin utilizarea ingredientelor proaspete și de calitate, veți obține un ketchup plin de arome autentice și savuroase.

Vezi și Cum se face Shakshuka, celebra rețetă de ouă cu roșii și ardei pentru micul dejun. Secretul pentru un gust desăvârșit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…