La cât ajunge salariul minim pe economie de la 1 octombrie 2023. Ce creștere se aplică, de fapt

Românii primesc o veste buna la început de octombrie din partea guvernanților.
La cât ajunge salariul minim pe economie de la 1 octombrie 2023. Ce creștere se aplică, de fapt

Veși bune pentru români. De la 1 octombrie 2023 salariul minim pe economie crește. De această majorare vor beneficia aproximativ 1,9 milioane de români. Iată la cât ajunge salariul minim pe economie începând cu 1 octombrie.

La cât ajunge salariul minim pe economie de la 1 octombrie 2023

Executivul a adoptat recent o hotărâre de guvern care prevede 0 creștere cu 10% a salariului minim brut pe economie.

Astfel, de la 3.000 de lei cât este în prezent, salariul minim brut va crește la 3.300 de lei. De această creștere vor beneficia în total 1,86 de milioane de români. Însă numărul acestora ar fi mai mare, având în vedere că mulți antreprenori sunt angajați în propria firmă pentru a-și putea menține statutul de microîntreprindere, pe care guvernul nu i-a luat în calcul.

Citește și: Ce salariu are un profesor de la stat versus privat, în 2023. Ce diferențe apar de fapt

„Începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (…) se stabileşte în bani, fără a include indemnizaţii, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 19,960 lei/oră” , se precizează în Hotărârea aprobată de Guvern în 28 septembrie, publicată în Monitorul Oficial.

În consecință, angajații plătiţi cu salariul minim pe economie vor primi în mână 2.079 lei (415 euro), față de 1.898 de lei net (380 de euro), cât era până acum.

Potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, această măsură ”urmăreşte reducerea numărului angajaţilor aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială şi va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării şi prin creşterea puterii de cumpărare a acestora”.

În prezent există și o facilitate fiscală prin care 200 de lei nu sunt taxați. Această măsură este valabilă până la sfârșitul anului. Astfel, până la finele lui 2023, angajatorul va plăti taxe doar pentru 3.100 de lei.

Citește și: Ce salariu are un pompier în România. Suma pentru care își riscă zilnic viața

Creșterea salariului minim pe economie va avea impact asupra mai multor sectoare de activitate, dar în mod special în domeniile transporturi, comerţ şi IMM-uri.

Domeniile de activitate în care nu crește salariul minim

Există însă și sectoare de activitate în care salariul minim nu va crește de la 1 octombire 2023. Este vorba de construcții, agricultură, și industria alimentară.

Totuși, chiar dacă nu s-a luat încă o deicize în acest sens, vor exista majorări ale salariului minim și în aceste domenii, scrie HotNews.ro

În octombrie, salariul minim în construcții rămâne la 4.000 de lei brut (3.150 lei în mână), iar cel din agricultură și industria alimentară va fi tot 3.000 de lei brut (2.362 lei net).

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce spune Kamara despre lista cu concurenți Survivor All Stars
6.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *