Multe gospodine se întreabă la ce temperatură se coc de fapt cartofii pentru a avea un gust și o textură perfecte. Dacă îți dorești cartofi ca la carte, este important să știi câteva trucuri. Poate cea mai importată regulă de care trebuie să ții cont este cea legată de temperatura de coacere. Acest proces este influențat de modul în care sunt tăiați cartofii, în jumătate, în sferturi, felii sau rondele.
La ce temperatură se coc cartofii, de fapt
În cazul cartofilor tăiați în jumătate, după ce i-ai așezat în tavă, pune-i la cuptor la o temperatură de 180 de grade. De asemenea, pot fi preparați și înfășurați în folie alimentară la 200 de grade.
Cartofii prefabricați se coc relativ repede, în aproximativ 20 de minute. Dacă sunt feliați, pune-i într-o tavă cu foaie de cop la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 25-30 de minute.
De asemenea, cartofii tăiați felii se mai pot găti într-o oală, care se pune la cuptor la temperatura de 200 de grade pentru 45-50 de minute.
Cum se pregătesc cartofii întregi
Carotfii în coajă se pot găti în mai multe moduri. Îi poți pune la cuptor la temperatura de 180-220 de grade, timp de aproximativ 40 de minute.
În folie alimentară se coc la temperatura de 260 de grade timp de 50 de minute. Pentru această procedură, respectă următorii pași:
- preîncălzește cuptorul la 180 de grade
- introdu în cuptor cartofii înveliți fiecare în parte în folie
- mărește temperatura la 200 de grade și lasă-i aproximativ o oră
Cartofii pot fi copți și în aerogrill. Îi poți pune la 260 de grade timp de 50 de minute.
Cea mai bună rețetă de cartofi wedges
Cartofii wedges sunt extrem de gustoși și pot fi asezonați cu usturoi sau diferite ierburi aromate. Rețeta de cartofi wedges este foarte simplă și rapidă. Pentru a pregăti și tu cartofi wedges perfecți, crocanți la exterior și pufoși în interior, ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 6 cartofi dulci
- 1 linguriță sare
- 1 linguriță boia de ardei dulce și iute
- piper negru măcinat
- 3 grăsime vegetală
- usturoi granulat
- cimbru uscat
Primul pas este să încălzești cuptorul la 190 de grade. În cazul cuptorului electric, programează-l la treapta doi.
Spală cartofii și curăță-i de coajă, apoi taie-i în două pe lungime. Fiecare jumătate se taie în trei felii mai groase și se pun într-o cratiță.
Peste cartofi adaugă sarea, piperul și boia. Amestecă bine, după care adaugă grăsimea vegetală.
Pune apoi cartofii în tava acoperită cu hârtie de copt și lasaă-i la cuptor pentru 20 de minute.
Scoate tava și presară usturoi granulat și cimbru. Introdu din nou tava în cuptor, de această dată la o temperatură mai mare, de 210-220 grade Celsius, până când se rumenesc.
Poftă bună!