La ce vârstă poate alege un copil cu cine să locuiască în cazul unui divorț între părinți. Ce spune legea

La ce vârstă poate alege un copil cu cine să locuiască. Potrivit legii,dacă soții au copii minori, instanța va dispune ascultarea autorității tutelare.
La ce vârstă poate alege un copil cu cine să locuiască în cazul unui divorț între părinți. Ce spune legea

La ce vârstă poate alege un copil cu cine să locuiască în cazul unui divorț între părinți. După ce noul Cod Civil s-a schimbat, noțiunea de custodie a fost înlocuită cu termenul de autoritate părintească. Tot potrivit legii, în cazul unui divorț, autoritatea părintească se exercită de către ambii soți, însă, există și excepții.

La ce vârstă poate alege un copil cu cine să locuiască în cazul unui divorț între părinți

Potrivit legii, dacă soții au copii minori, instanța va dispune ascultarea autorității tutelare. De asemenea, dacă minorii au împlinit vârsta de 10 ani, instanța îi va asculta și pe aceștia. Pașii pe care trebuie să îi urmați sunt simpli. Lucrurile devin mai simple atunci când cei doi soți care au decis să divorțeze cad de comun acord asupra binelui copilului lor.

La ce vârstă poate alege un copil cu cine să locuiască dacă părinții divorțează

„Minorul poate să decidă cu cine locuiește de la orice vârstă, însă această decizie nu are și valoare juridică decât la varsta de 10 ani. Judecatorul este obligat atunci să-l audieze pe minor și să-i ceară parerea. Astfel, minorul sub 10 ani poate fi audiat doar dacă judecatorul consideră.

Peste vârsta de 10 ani este o obligație. Asta aduce cumva în discuție că această obligație se traduce în soarta pe care o va avea procesul prin ascultarea minorului cu privire la locuința pe care vrea sa o aibă”, explică specialistul în domeniu.

Cum se poate câștiga custodia copilului

În cazul în care vă doriți ca minorul să locuiască în casa dumneavoastră, trebuie să se ia în considerare următoarele aspecte:

Starea de sanatate a copilului minor. Cât de mult s-a adaptat minorul la vechiul domiciliul de unde unul dintre părinți solicita ca minorul să fie mutat și să îi fie încredințată custodia.

Vârsta minorului, respectiv custodia copilului sub 2 ani este de preferat întodeauna să rămână la mamă. Tatăl are drept de vizită și desigur obligația de a plăti pensia de întreținere.

„Prin urmare, încredințarea minorului către mamă este totuși de preferat la o vârstă atât de mică. Nu este exclus însă, ca instanța de judecată să stabilească această custodie tatălui, pentru copilul sub 2 ani.

Asta în conditiile în care mama nu se ocupă de aceasta, îi pune viața în pericol sau nu are condițiile necesare. De asemenea, în cazul în care activitatea pe care o desfășoara este de natura să îi afecteze creșterea normală pe toate planurile, a minorului”, explică avocatul.

Drepturile tatălui asupra minorului după divorț

„Acestea sunt exact aceleasi pe care le are și mama, drepturile sunt absolut egale. Chiar dacă nu există reglementarea asupra domiciliului alternativ noi am reușit să obținem un asemenea domiciliu alternativ pentru minor, în instanță.

Asta înseamnă că o perioadă de timp minorul locuieste la mamă iar o perioadă la tată. Asta înseamnă custodie comuna fizica împărțită între cei doi părinti desparțiți. Se întâmplă același lucru când discutam despre custodia copilului cu părinți necăsătoriți”, mai adaugă specialistul în acest domeniu.

Starea financiară a părintelui- care solicita custodia minorului este foarte importantă. Nu se poate solicita ca o instanță să încuviințeze custodia minorului către un părinte care nu-și permite să îl intretină pe minor.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
7.7 12 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *