La ce vârstă vorbesc copiii. Ce spun specialiștii

Specialiștii spun că limbajul nu este diferit, așa că nu există o vârstă fixă la care un copil ar trebui să înceapă să vorbească
La ce vârstă vorbesc copiii. Ce spun specialiștii

La ce vârstă vorbesc copiii și ce spun specialiștii. În general, copiii se dezvoltă în mod diferit unul față de altul. Totul începe cu momentul în care micuții fac primii pași. Continuă apoi cu momentul în care înțeleg că propria lor perspectivă poate fi diferită de cea a altciva. Puteți afla mai jos, care este evoluția copilului și la ce vârstă încep să vorbească.

La ce vârstă vorbesc copiii

Specialiștii spun că limbajul nu este diferit, așa că nu există o vârstă fixă la care un copil ar trebui să înceapă să vorbească. Depinde de fiecare în parte. Orice părinte își dorește ca propriul copil să vorbească mai repede. Sunt dezamăgiți când văd că acest lucru nu se întâmplă. Mai mult, dezamăgitor este și faptul că văd cu copiii prietenilor, încep să vorbească de la o vârstă mai fragedă.

La ce vârstă vorbesc copiii

„Pentru cei mai mulți copii, aceasta este probabil doar variația naturală a momentului în care ei își ating propriile repere. Pentru alții, ar putea fi vorba de o întârziere temporară a limbajului care, în cele din urmă, îi va face să recupereze decalajul fără nicio intervenție.

Dar pentru unii copii, o întârziere a etapelor timpurii de dezvoltare a limbajului ar putea fi primul semn al unei tulburări de dezvoltare a limbajului pe termen lung. Deci, ce ar trebui să caute părinții dacă sunt îngrijorați de dezvoltarea limbajului copilului lor?”, explică medicul pediatru.

Când să vă îngrijorezi

 • În primele șase luni, copiii încep să bolborosească, fără a pronunța concret un cuvânt.
 • Copiii spun primele cuvinte între zece și 15 luni (majoritatea încep să vorbească la aproximativ 12 luni).
 • După 18 luni, încep să preia un număr tot mai mare de cuvinte. Urmează apoi ca ei să formeze cuvintele în scurte propoziții.
 • Important de știut:
 • limbajul nu înseamnă doar sunetele pe care le emitem cu vocea
 • limbajul înseamnă doar vorbire este o concepție greșită
 • înțelegerea limbajului folosit de cei din jurul nostru este o sarcină foarte complexă.
 • Trebuie să cunoaștem cuvintele folosite, să avem o idee despre ce înseamnă aceste cuvinte în diferite contexte și să înțelegem sensul unei propoziții pe baza ordinii cuvintelor.
 • încă din primele etape de dezvoltare a limbajului, copiii înțeleg mai mult decât pot comunica ei înșiși
 • copiii își dezvoltă propriile competențe lingvistice, prin înțelegerea limbajului celor din jur, familie, părinți, frați, bunici.

Important:

 • Bâlbâiala este o afecțiune care afectează vorbirea și este evidentă
 • Alte probleme pe care le au copiii când nu dezvoltă limbajul în mod tipic, pot fi uneori ascunse
 • Dacă îi spui copilului „du-te și pune-ți haina și cizmele” poate fi înțeles datorită contextului de a se pregăti să iasă din casă și de a înțelege cuvintele „haină” și „cizme”.

Când să soliciți ajutor

Un copil care are crize de furie, dar îi este greu să spună de ce este supărat, poate avea o dificultate de limbaj subiacentă.

Acest lucru ar putea semnala o întârziere de limbaj, care nu este neobișnuită. Cel mai bie ar fi în acest caz, să consultați sfatul unui specialist. Mai ales dacă micuțului vostru îi este greu să urmeze instrucțiuni simple.

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce a început să facă Doina Popescu?
7 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.