Langoși cu cașcaval, smântână și mujdei de usturoi. Ce e bine să faci înainte de a-i pune la prăjit. Așa ies perfecți

Ingrediente și mod de preparare

Scris de: Oana Matei

08 Nov. 2022

Langoși cu cașcaval, smântână și mujdei de usturoi. Ce e bine să faci înainte de a-i pune la prăjit. Așa ies perfecți

Langoși cu cașcaval, smântână și mujdei de usturoi, cum se fac și de ce ingrediente ai nevoie. Fel principal pentru unii, gustare pentru alții, cu topping sărat sau dulce, langoșii ungurești sunt faimoși și la noi în țară, mai ales în zona Ardealului, dar în ultimul timp, au devenit populari și prin celelalte zone ale țării. Dacă mergi la târguri, în piețe sau în parcuri, este imposibil să nu găsești o gheretă care vinde langoși. Sunt asemănători cu scovergile, dar mai pufoși. Spre deosebire de scovergi, langoșii au o altă consistență, aluatul este mai moale, mai elastic.

Cum se face aluatul pentru langoși? Cum se prăjesc langoșii?

Ingredientele pentru prepararea aluatului de langoși sunt: lapte, drojdie și făină. Se prăjesc în baie de ulei, un lucru de care să țineți cont atunci când prăjiți aluatul în ulei este ca uleiul să fie foarte bine încins înainte. De ce? Pentru că dacă punem aluatul în uleiul care nu este bine încins atunci aluatul va absorbi mai mult ulei.

Un alt aspect de care să țineți cont și care vă ajută să evitați să obțineți langoși îmbibați în ulei este să nu-l înțepați cu furculița când prăjiți aluatul. Altfel, uleiul pătrunde prin orificiile formate de furculiță. Langoșii pot fi serviți simpli sau cu mujdei de usturoi, smântână, brânzeturi, dar și cu slănină sau cârnați. Dar hai să vedeți cât de ușor se prepară langoșii pufoși și delicioși.

Ingrediente aluat langoși

  • 500 grame făină
  • 200 mililitri lapte
  • 100 mililitri apă
  • 7 grame drojdie uscată ( 1 pliculeț)
  • 10 grame zahăr
  • 10 grame sare
  • ulei pentru prăjit

Topping langoși

  • 200 grame smântână fermentată
  • mujdei de usturoi
  • cașcaval ras

Langoși cu cașcaval, smântână și mujdei de usturoi. Mod de preparare

1. Se încălzesc ușor laptele cu apa. Peste amestecul de lapte și apă se adaugă drojdia și zahărul și se lasă 10 minute.
2. După ce drojdia s-a activat se toarnă făina și sarea. Se frământă cu mâna unsă cu ulei până se formează un aluat moale și omogen.
3. Aluatul se lasă la dospit pentru 30 de minute, într-un castron acoperit cu folie de plastic.
4. După ce aluatul a crescut, se unge masa de lucru cu puțin ulei și se împarte aluatul în 6 bile.
5. Bilele de aluat se ung cu ulei și se lasă la dospit încă 30 de minute.
6. După ce a trecut a doua rundă de dospit, cu mâna unsă cu ulei, se întind bilele de aluat până la diametrul aproximativ de 20-22 centimetri, cu marginile un pic
mai groase.
7. Într-o cratiță încăpătoare, se încinge bine uleiul și se pun, pe rând, langoșii la prăjit. Atenție, langoșii cresc la prăjire, puneți câte unul, maxim doi.
8. Se prăjesc pe ambele părți ( cu două palete se întorc pe ambele părți) apoi se scurg pe șervete absorbante.
9. Langoșii se servesc calzi cu toppingul dorit, ei trebuie să fie moi la interior, cât și la exterior.

Să vă fie de folos!

etape de preparare langoși ungurești
etape de preparare langoși ungurești
10 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.